2024. április 19., péntek

Zavargásokat váltottak ki az újabb karanténelőírások Kínában

Zavargásokat váltottak ki a koronavírus-fertőzések megnövekedett száma miatt bevezetett újabb karanténintézkedések Kína északkeleti részén, hét embert letartóztattak – közölte a kínai Santung tartomány rendőrsége kedden.

Az északkelet-kínai Lingi város lakosai kedd délelőtt összecsaptak a rendőrökkel, miután a koronavírus-fertőzések terjedése miatt a hatóságok újabb intézkedések bevezetését jelentették be. A város rendőrsége a lakossági ellenállásra reagálva közölte: a közbiztonságért felelős hatóságok szigorú intézkedésekkel lépnek fel azok ellen, akik „megsértik az állampolgárok biztonsághoz való jogát".

Kína változatlanul tartja magát a „zéró-Covid" elvhez, ami miatt országszerte több helyütt máig érvényben vannak karanténelőírások és lezárások, a lakosoknak pedig kötelező rendszeresen tesztelniük.

A napi új fertőzöttek egyharmadát a kereskedelmi központnak is számító dél-kínai Kantonban (Kuangcsou) regisztrálták. Az AP tudósítása szerint a lakosok az ország több pontján is tiltakoztak az ismét szigorodó járványügyi előírások ellen, az erről megosztott bejegyzések azonban hamar törlésre kerültek a közösségi médiáról.

Múlt héten a kelet-kínai Csengcsou városában kezdett növekedni a fertőzöttek száma. Emiatt a tízmilliós város azon ipari negyedét is lezárták, ahol az Apple cég iPhone-jait gyártják. A térségben kihirdetett egyhetes lezárás hallatán az ott dolgozók a kerítéseken átmászva, autópályák mentén gyalogolva hagyták el a gyárat, hogy elkerüljék a karanténközpontba történő áthelyezést, ahol erősen korlátozott az ételhez, a tisztálkodáshoz és a privát szférához való hozzáférés. A történtek következtében az Apple bejelentette, hogy a vásárlóknak valamivel többet kell majd várniuk arra, hogy hozzáférjenek a legújabb készülékhez.