2024. április 20., szombat

Hivatalos tárgyalásokba kezd Oroszország és az Egyesült Államok a nukleáris fegyverekről

Oroszország és az Egyesült Államok tárgyalásokba kezd a stratégiai nukleáris fegyverekről, először azóta, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába - írta kedden a Kommerszant.

A két fél közötti, a stratégiai szintű, stabilitásról és a nukleáris fegyverzet csökkentéséről szóló tárgyalások azóta vannak befagyasztva, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát.

A New START szerződést eredetileg 2010-ben Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök írta alá tíz évre, a szerződés alapján mindkét félnek legfeljebb 700 bevethető rakétája és atomfegyverekhez felszerelt nehéz bombázógépe, valamint maximum 1550 nagy hatótávolságú robbanófeje lehet. A szerződés eredetileg 2021-ben járt volna le, és miután a Trump-kormányzat nem volt hajlandó tárgyalni róla, a Biden kormányzat az eredeti lejárat előtt alig néhány nappal ratifikálta az öt éves meghosszabbítását.

A háború következtében ráadásul Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes augusztusban bejelentette, Oroszország felfüggeszti a START-szerződés szerinti ellenőrzéseket. A döntésre azután került sor, hogy Washington értesítette Moszkvát, hogy ellenőröket küld az országba, miközben a kölcsönös ellenőrzés lehetőségét nem biztosítja.

A Kommerszant értesülései szerint a mostani tárgyalásokra a Közel-Keleten kerülhet sor. A korábbi hagyományos helyszínt, Svájcot Moszkva utasította el, azzal a felhívással, hogy a szankciók bevezetésével Bern elvesztette semleges jellegét.

A források szerint a két fél november végére vagy december elejére tűzi ki a START-ról szóló kétoldalú bizottság első ülését.