2024. április 25., csütörtök

Hogyan étkezik egy szerbiai nyugdíjas?

A párizsi (népszerű nevén: parizer), a tészta és a túró a leggyakoribb étel egy szerbiai nyugdíjas asztalán, mert ezeket a legkönnyebb elrágni, de ha van rá keret, akkor az idős polgártársak a szalonnát sem vetik meg – írja a 021.rs hírportál.

Nagyon sok oka van annak, hogy egy 65 év feletti idős személy miért étkezik egészségtelenebbül, azonban az egyik legnyomósabb közülük a kis nyugdíj, kevés pénz. Emellett sok más is, mint pl. az, hogy csökken az ízlelési képesség, az étvágy, épp emiatt szívesebben fogyasztanak ízesebb ételeket. Az egyre inkább jelentkező izomveszteség miatt a szakemberek az omega 3 zsírsav bevételét javasolják, amelyet leginkább a hal fogyasztásával tudnak bevinni a szervezetbe, emellett a D és B12 vitaminokra is nagy szükség van.

Abban egyetért mindenki, hogy az idősebb polgároknak sajnos kevés a bevétele ahhoz, hogy minőségesebben és egészségesebben táplálkozzanak, azonban az étvágyukat néhány általuk szedett orvosság is elveheti. Sok nyugdíjas polgár kihagy egy-egy étkezést több oknál fogva: néha elfelejti, máskor depresszió, fogproblémák okán, vagy egyszerűen gyengeség miatt.

Bizonyított, hogy az idősebbek jobb étvággyal esznek társaságban, így pl. az unokákkal és a gyermekeikkel együtt. A szakemberek a fokhagymát ajánlják az ételek ízesítésére, mert így nem csak finomabb lesz az étel, hanem az immunrendszert is erősíti. Emellett a zöld tea is előnyös magas antioxidáns-tartalma miatt.