2024. április 24., szerda
KLÍMACSÚCS

Szolidaritás vagy kollektív öngyilkosság

„Szolidaritás vagy kollektív öngyilkosság” – vázolta fel a lehetőségeket az ENSZ-főtitkár a Sarm-el-Sejk-i klímacsúcs (COP27) hétfői megnyitóján.

António Guterres ismételten arra szólított fel, hogy a fejlett és a fejlődő országok kössenek kollektív szolidaritási megállapodást annak érdekében, hogy véget tudjanak vetni a szénerőművek építésének és a fosszilisenergia-függőségnek, illetve hogy mindenki hozzájuthasson megfizethető és fenntartható energiaforrásokhoz. Guterres elfogadhatatlannak, botrányosnak és rombolónak tartja, hogy más válságok, például az ukrajnai háború a „második helyre” szorította az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. „A pillanatnyi válságok nem lehetnek kifogások arra, hogy visszaforduljunk, a Föld éghajlata szempontjából még mindig a pokolba vezető autópályán robogunk, és a lábunk változatlanul a gázpedálon van” – hangoztatta.

Az ENSZ-főtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy sokkal többet kellene segíteni a legsebezhetőbb országoknak, amelyek már súlyos károkat szenvedtek el a klímaváltozás okozta szélsőséges viharok, áradások és szárazságok miatt.