2024. április 26., péntek

A parlamentbe látogatott az MNT

Belgrádban jártak hétfőn a leköszönő Magyar Nemzeti Tanács Magyar Összefogás listájának tagjai, illetve az MNT hivatalának munkatársai. Kirándulásuk során megtekintették a főváros nevezetességeit, a Vajdasági Magyar Szövetség meghívására a köztársasági képviselőház épületébe is ellátogattak, és betekintést nyerhettek a parlament munkájába is. A képviselőház érkezésükkor éppen ülésezett.

– Belgrádban, Zimonyban jártunk, a Hunyadi-emlékhelyeket tekintettük meg – nyilatkozta Hajnal Jenő, az MNT elnöke a parlamenti látogatás után, amikor háláját fejezte ki Pásztor Bálintnak, a VMSZ parlamenti képviselőcsoport vezetőjének, hogy megtapasztalhatták az itt folyó munkát, ugyanis mint mondta, a legfelsőbb törvényhozó szerv munkája a kisebbség léthelyzetében is nagyon fontos.

– Éppen a költségvetés vitája folyik. Az ember nem csak átéli személyesen azt, ami itt a parlamentben történik, hanem még inkább átérzi azt a felelősséget, amit a képviselőink itt, ebben az épületben vállalnak, nevezetesen azt, hogy a kisebbségi közösségeket miként tudják méltó módon, becsülettel, helytállóan képviselni – emelte ki Hajnal.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

Az MNT küldöttségét dr. Pásztor Bálint fogadta:

– A parlamenti tevékenységünknek az egyik „fő témája” látogatott el hozzánk, ugyanis 2007-től, amióta a Vajdasági Magyar Szövetség újra parlamenti párt, elkötelezett volt, hogy a nemzeti tanácsok jogállását, hatásköreit, megválasztási módját, pénzelését szabályozó törvények megszülessenek. 2009-től pedig az képezi a figyelmünk nagy részét, hogy az oktatást, művelődést, tájékoztatást, nyelvhasználatot szabályozó törvények összhangban legyenek a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel. A Magyar Nemzeti Tanács tehát a képviselők munkájának egyik központi eleme, mégpedig azért, hogy az MNT, a vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzataként minél inkább tudja szolgálni a magyar közösséget – nyilatkozta Pásztor Bálint a magyar médiának a látogatást követően.