2024. március 29., péntek

Rendkívüli áramszünetek kezdődtek Kijevben

Rendkívüli áramszünetek kezdődtek az ukrán fővárosban, Kijevben hétfőn – közölte egy helyi társaság.

A DTEK energetikai vállalat Telegram-csatornáján tájékoztatott, hogy a megnövekedett áramfogyasztás miatt a helyi energiaszolgáltató, a NEK Enerho hétfőn rendkívüli áramszünetet rendelt el.

A kijevi városvezetés egy nappal korábban, vasárnap bejelentette, hogy a vészleállások oka a városban egyre súlyosbodó áramhiány. Hétfőn 32 százalékkal nagyobb áramhiányt jeleztek előre az energiarendszerben, mint amennyit a stabilizációs leállások esetére figyelembe vettek.

Korábban az Ukrenerho állami energiaszolgáltató vállalat közölte, hogy hétfőn újra áramkimaradások lesznek a fővárosban, valamint Kijev, Zsitomir, Poltava, Szumi, Harkiv, Cserkaszi és Csernyihiv régiókban, ahol a fogyasztást 30 százalékkal kell csökkenteni az energiarendszer megerősítése, stabilizálása érdekében.

A cég egyben rámutatott arra, hogy az áramkimaradásokat a menetrend szerint tervezi végrehajtani, de nem zárják ki a vészleállásokat sem. Vasárnap este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt közölte, hogy az országban több mint 4,5 millió ember maradt áram nélkül, a legtöbben Kijevben és a kijevi területen, ahol a legnehezebb az áramellátás helyzete.