2024. április 20., szombat

Dačić: A kétoldalú kapcsolatok történelmi magasságokban

Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Közép-Európai Kezdeményezés bulgáriai külügyminiszteri találkozóján Szófiában tartózkodik, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a kétoldalú kapcsolatokról, valamint az együttműködés különböző formáinak erősítéséről is tárgyalt.

Dačić ez alkalommal elmondta, hogy elégedett a két ország közti kapcsolatokkal, amelyek jelenleg a legjobbak, köszönhetően egyebek mellett a két ország vezetőinek gyakori találkozóinak.

Emellett hangsúlyozta a Magyarország és Szerbia közti stratégiai együttműködés és az őszinte, kölcsönös támogatás és barátság fontosságát is.

A szerb külügyi tárca vezetője kiemelte, hogy Szerbia továbbra is kitart a környező országokkal való jószomszédi viszony ápolása mellett.

Szijjártó és Dačić a Szerbia és Magyarország közti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, az energetikai téren megvalósuló együttműködésről, valamint az infrastrukturális beruházások megvalósításáról is tárgyalt.

A felek megegyeztek abban, hogy a gazdasági együttműködés jelenti az egész régió számára a fejlődést.

Dačić még egyszer megköszönte Magyarországnak a Szerbiának nyújtott támogatást az eurointegrációs folyamatok terén, valamint tájékoztatta Szijjártót a koszovói helyzetről is.