2024. április 25., csütörtök

Két évtizede együtt

Az ezüstérmes zentai női önkéntes tűzoltókat fogadta a polgármester

Pénteken délelőtt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Homolya Ákos civil szervezetekkel megbízott tanácstag a városházán fogadta a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület női csapatát. A hölgyek a nyáron ezüstéremmel tértek haza a szlovéniai tűzoltó-olimpiáról, s ez alkalomból fogadták őket tegnap.
Czegledi Rudolf gratulált nekik a kiváló eredményhez. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat igyekszik támogatni az önkéntes testületet a lehetőségeihez mérten.
– Nagy öröm számunkra, hogy a zentai csapat mindig jól szerepel a versenyeken. Szerettünk volna személyesen gratulálni, és elmondani, hogy büszkék vagyunk rátok, ugyanúgy, mint bármely más sportolóra. Az önkéntes tűzoltók óriási szerepet vállalnak, hiszen tudjuk, hogy a hivatásos állomány hogy áll itt Zentán. Az önkéntesek nélkül nem tudnák ellátni a feladatokat, köszönjük szépen a tevékenységeteket és a társadalmi szerepvállalásotokat – fogalmazott a polgármester.
Vasas Balázs, az önkéntes tűzoltótestület elnöke elmondta, hogy a testület munkája szerteágazó, és sokat foglalkoznak a fiatalokkal.
– Igyekszünk a fiataloknak megtanítani a tűzmegelőzést, és minden hétvégén foglalkozást tartunk számukra. Emellett balesetekhez, tüzekhez járunk menteni, részt veszünk a hivatásosok munkájában. Különböző versenyeken mérjük össze erőnket férfi- és női csapattal is. A jelen lévő női csapat 2001 óta bizonyítja rátermettségét, Szerbia-szinten kimagasló eredményeket értek el. A körzeti, a községi és az országos megmérettetésen első helyet értek el, megmászták a ranglétrát, és kijutottak az olimpiára, ahonnan volt, hogy ezüst-, volt, hogy bronzéremmel tértek haza az elmúlt 20 évben. Ez idő alatt csak egy-két fő cserélődött a csapatban, vagyis szinte ugyanazok a tagok érték el ezeket a kimagasló eredményeket. Köszönjük szépen az önkormányzat odaadó támogatását, hiszen anélkül nehéz lett volna elutazni az olimpiára, és ilyen szép eredményt begyűjteni – fogalmazott az elnök.
A csapat részletesen beszámolt a polgármesternek az idei versenyről, és gazdag élménybeszámolóban részesítette a jelenlévőket. Elmondták, hogy az olimpiára a csapatok mindig Európából érkeznek, és nagyon komoly versenyszabályok mellett zajlik az esemény.
Rácz Szabó Mónika, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagja elmondta, hogy 31 éve részt vesz a testület munkájában.
– A mi kis csapatunk négy alkalommal jutott el az olimpiára, amit mindig országos verseny előzött meg. A csapat kilenc főből áll, és van két tartalékos is. Minden egyes gyakorlathoz elengedhetetlen, hogy minden fő részt vegyen, különben nem tudjuk végrehajtani a feladatot. A felkészülés során a legnehezebb az időpont-egyeztetés volt, hiszen mindenki máskor ér rá, de nagyon lelkesek voltunk. Az olimpián a feladatok mindig ugyanazok. Van egy szerelő munkafolyamat, amelyben minden csapattagnak megvan a saját feladata. A legfontosabb szempont, hogy minél gyorsabbak és precízebbek legyünk. Továbbra is szeretnék az önkéntes tűzoltókhoz tartozni, és bízunk benne, hogy lesz utánpótlás is, akiknek majd átadhatjuk a tudásunkat. Vasárnaponként foglalkozunk a gyerekekkel a laktanyában, elméleti és gyakorlati oktatásban részesítjük őket, és reméljük, egy nap majd átadhatjuk nekik a stafétát. Én is 8-9 évesen léptem át először a tűzoltóság kapuját – mondta.
Molnár Gábor Gyula, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület egykori parancsnoka jelenleg a női csapat edzőjeként tevékenykedik. Régen ő is versenyzett, és versenybírói képesítése is van.
– Szakszerűen fel tudom készíteni őket a versenyekre, hogy minél gyorsabban és minél kevesebb hibaponttal hajtsák végre a feladatokat. A készülés elején heti egy alkalommal gyakoroltunk, az olimpia előtt viszont már háromszor. Tavasszal kezdjük a felkészülést, ahogy az idő engedi, mert teremben ezt nem lehet csinálni. 75×10 méteres pálya kell a gyakorlásra, hogy végig tudjunk menni a feladatokon. A csapatnak összehangoltan kell működnie, valamint a jó kondíció elengedhetetlen. Szeretnék továbbra is edzősködni, a tudást át kell adni. A legjobb edzők mindig a csapattagok közül kerülnek ki – fogalmazott az egykori parancsnok.