2024. április 18., csütörtök

Folytatódik a Zengő Vajdaság

A koncertsorozat második állomásának Zenta adott otthont

Szombaton este a zentai városháza dísztermében került sor a Zengő Vajdaság elnevezésű koncertsorozat második állomására. A projekt fő célja a kórusének hagyományainak ápolása, más nemzetek és nemzeti kisebbségek kultúrájának megismerése, valamint az énekkarok közötti együttműködés és ismerkedés elősegítése. Telt ház előtt énekelt a házigazda Musica Tisiana vokális összeállítás, a zentai Cor Jesu kamarakórus, a törökkanizsai Líra női kar, és a petrőci Musica viva kamarakórus.

Az eseményt a Musica Tisiana vokális összeállítás nyitotta meg, Bíró Magyari Kinga vezetésével, majd őket követte a többi énekkar az est folyamán. A jelenlévők különböző stílusú énekeket hallhattak, az egyházi zenétől egészen a pop-rock feldolgozásokig.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Miklós Réka, a Cor Jesu Kamarakórus karnagya elmondta, hogy 2013-ban alakult a kórus a zenatai Jézus Szíve plébánián, és hogy a tagok többsége már előtte is énekelt a templom Musica Sacra kórusában.

– 2012-ben bontották le a régi orgonát a templomban, és egy hatalmas orgona építési projekt során alakult ujjá a kórus Cor Jesu néven. 2013-ban mutatkoztunk be, mint önálló formáció a Jézus Szíve templom új orgonájának a szentelésén. Azóta számos liturgikus alkalmon énekeltünk, de nem csak egyházi zenei művek vannak a repertoárunkon, hanem világi kórusdarabok is. Számos országban vendégszerepeltünk már, de rendszeresen fellépünk a zentai városnapokon is, valamint a külföldi turnék során testvérvárosi kapcsolatokat építettünk ki. A Cor Jesu megalakulása óta Zenta egyik stabil alap kórusa. Jelenleg 12–13 aktív taggal rendelkezünk, nem vagyunk profi énekesek, de a magasabb szintű egyházzene művelését tűztük ki célul és a hangképzésre nagy hangsúlyt fektetünk – fogalmazott dr. Miklós Réka.

A Zengő Vajdaság koncertsorozat négy hangversenyt foglal magába, amelyből a zentai és a csókai már lezajlott. Az érdeklődők november 19-én, a verbászi Művelődési Központban, illetve december 10-én, a petrőci Ján Kolár Gimnázium dísztermében még részt vehetnek a koncertsorozat utolsó két állomásán.

Az esemény fő támogatója a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság és helyi vállalkozók.