2024. március 29., péntek

Mit tudunk ’56-ról?

Történelmi vetélkedőt tartottak szombaton Szabadkán

Immár 15. alkalommal tartotta meg szombaton a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság és a szabadkai '56-os Műhely Civilszervezet az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc, valamint annak jugoszláv-magyar vonatkozásairól szóló történelmi vetélkedőjét a szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében.

Kudlik Zoltán, a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság alelnöke lapunknak elmondta, idén volt a legnépesebb a vetélkedő.

– Idén is a szovjet és magyar kapcsolatokat, illetve a forradalom fontos tematikáit dolgozzuk fel a megmérettetés során, valamint a forradalom történéseit, az országunkba érkező menekülteket és a térséggel kapcsolatos témákat is érintik a diákok a versenyen. Idén 18 csapat érkezett a vetélkedőre, ami rekordnak számít, és ennek nagyon örülök. A járvány időszaka után ismét visszakapta fényét a vajdasági szinten megszervezett rendezvény. A diákok a történelemórákon keveset foglalkoznak az '56-os eseményekkel, és akik ide eljöttek, vállalták azt, hogy szabadidejükben megismerkedjenek vele. A diákok Újvidékről, Zentáról, Szabadkáról érkeztek, vannak, akik gimnáziumban és szakközépiskolában tanulnak. Vegyesen vannak elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes tanulók. Jó az, hogy nemcsak a végzős diákok vesznek részt a megmérettetésen, hanem a fiatalabbak is, akik majd csak a negyedik osztályban tanulják ezt az időszakot – fogalmazott Kudlik Zoltán.

Az idei megmérettetésre 18 csapat nevezett be (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Az idei megmérettetésre 18 csapat nevezett be (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A rendezvény legfőbb célja az, hogy a fiatalok minél több ismeretet szerezzenek a magyar forradalom eseményeiről, nyilatkozta lapunknak Patyi Szilárd, a vetélkedő egyik zsűritagja.

– A délvidéki vonatkozásokkal, az '56-os mártírjainkkal ismerkedhetnek meg a megmérettetésen a résztvevők. A verseny különlegessége, hogy a diákok egy házi feladattal készülnek, amit a zsűritagok előtt prezentálnak. A téma itt is az '56-os esemény körül mozog, a tanulók pedig nagyon kreatív munkákkal készülnek erre minden évben. Van, aki prezentációt, kisfilmet vagy éppen plakátot készít. Ezt tartom a verseny legfontosabb részének, hisz a résztvevők kis kutatómunkát végeznek. A verseny élménye nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kipótolják tudásukat a történelem ezen időszakáról – nyilatkozta a történész.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium nyolc csapatot nevezett be a vetélkedőre. Sándor Bálint, az iskola történelemtanára lapunknak elmondta, 24 diák vállalta a megmérettetést.

– Nagyon érdeklődnek a gyerekek a történelem iránt és lelkesek. Könnyebb, ha az iskolai barátok, barátnők összefognak, és csapatban kell helyt állniuk, ezért is vállalták ennyien a versenyt. A kreatív munkák főleg prezentációk, ezekbe a feladatokba inkább a lányok fektettek több energiát, és fiúk is jó munkát végeztek, csak dicsérni tudom a diákokat. Jövőre megpróbálunk még nagyobb számban megjelenni a vetélkedőn – mondta a történelemtanár.

– A vetélkedőre két hétig készültünk. Nagy segítség volt a számunkra, hogy a tanárunk sok tananyagot biztosított a felkészüléshez. A versenyre azért neveztünk be, mert érdekesnek tartottuk ezt a témát – fogalmazott Nyerges Anabella, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója.

– Nagyon érdekel bennünket a történelem. A tanárunk megemlítette a vetélkedőt, és úgy gondoltuk, hogy csapatban képesek vagyunk arra, hogy részt vegyünk a megmérettetésen. A közös tanulással a barátságunkat is fejlesztettük. A versenyre nagyon sokat készültünk, állandó kapcsolatban voltunk a csapattársakkal – osztotta meg velünk gondolatait a versenyről Kovács Mária, a szabadkai Bosa Milićević középiskola diákja.

A háromfordulós megmérettetés első körében a csapatoknak egy tudásfelmérőt kellett kitölteniük. A második körben a kreatív házi munkát kellett bemutatnia a résztvevőknek, majd a villámkérdések következtek.

Az idei verseny az első három legjobb csapata a szabadkai Svetozar Marković gimnázium tanulói közül került ki.

A Magyar Nemzeti Tanácsnak és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának támogatásával a résztvevők értékes könyvadományokban részesültek, valamint a Szabadkai Városi Múzeum jóvoltából belépőjegyeket kaptak a múzeumba és a Városháza kilátójába. A Tartományi Oktatásügyi Titkárság támogatásával a diákok idén is ellátogatnak Budapestre, ahol megtekintik az '56-os forradalom főbb helyszíneit, elmennek a Nagy Imre Emlékházba, a Parlamentbe és a 301-es parcellához is.