2024. április 23., kedd

Hill: Szerbia ne veszélyeztesse a régió békéjét

Aleksandar Vučić államfő az elnöki kabinet közleménye szerint ma hosszas telefonbeszélgetésben magyarázta el Szerbia álláspontját Christopher Hill amerikai nagykövetnek – írja az N1 hírportál.

Vučić ez alkalommal elmondta, hogy Szerbia a nemzetközi jog és az aláírt egyezmények tiszteletben tartása mellett foglal állást. Szavai szerint mindezek ellenére az észak-koszovói szerbeket sokkolta Nenad Đurić leváltása, valamint a rendszámtáblák körüli kérdések, emellett azon kijelentések is, amelyek szerint a nemzetközi jog, a brüsszeli egyezmény és a szerb községek közössége nem létezik.

A közlemény szerint Hill arra kérte a szerb államfőt, hogy Szerbia felelősségteljesen, komolyan viselkedjen és semmilyen módon ne járuljon hozzá a régió stabilitásának és békéjének veszélyeztetéséhez.

Mint azt már korábban megírtuk a koszovói szerbek lemondtak tisztségeikről, ezt megelőzően az államfő a kormány rendkívüli ülésén vett részt. Ezt követően külön találkozott Chen Bo kínai és Aleksandar Bocan-Harcsenkó orosz nagykövettel is.