2024. április 23., kedd

Az energiaárak mindenkit érintenek

Harmadszor módosul az idei községi költségvetés Óbecsén

Az óbecsei községi képviselő-testület pénteken megtartott 31. ülésén a képviselők többek között jóváhagyták Óbecse község 2022. évi harmadik pótköltségvetéséről szóló határozatot, így harmadszor módosul a község idei költségvetése.

– A költségvetés módosítására most is azért van szükség, mert egyrészt érkeznek pénzeszközök magasabb kormányzati szintekről, tartományi és köztársasági szintekről, a másik fő oka pedig, hogy látjuk, hogy az energiaárak folyamatosan nőnek, és ez nemcsak a polgárokat sújtja, hanem az önkormányzatot és az önkormányzat által alapított intézményeket is.

Elmondható, hogy pozitív a mérlegünk, az önkormányzat és az általa fenntartott intézmények jól működnek. Óvatosabbnak kell lennünk, a költségvetés módosításával megtettük a szükséges kisebb-nagyobb kiigazításokat. A mostani, harmadik pótköltségvetésnél a sportközpont esetében növeltük az összegeket. Nagyon sok önkormányzat télen nem tudja fenntartani a sportcsarnokait, illetve a fedett uszodáit, de mi ezt mindenképpen meg akarjuk tartani egyrészről a csapataink, másrészről pedig a polgáraink miatt. Emellett iskolák is kaptak nagyobb pénzeszközöket. Az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolában a fűtésrendszert kell korszerűsíteni, új gázkazánt kell beszerezni, a Petőfi Sándor Általános Iskola esetében pedig az a cél, hogy a gyerekek továbbra is megkapják a napi főtt ételt. Mindeközben javában tart Óbecse község 2023. évi költségvetésének az összeállítása. Ezt december 20-a előtt mindenképpen elfogadjuk majd. Az új költségvetés összeállításánál figyelembe vettük a mostani pótköltségvetést is, tehát az energiaárakat, az energiafelhasználásnak a csökkentését az intézményeinkben.

Óvatos és optimista költségvetés készül, de a legfontosabb, hogy az önkormányzat biztos lábakon áll – közölte Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke.

Az ülésen többek között elfogadták Óbecse község közigazgatási hivataláról szóló határozat módosításáról és kiegészítéséről szóló határozatot, valamint az Óbecse község területén lakóhellyel rendelkező egyetemisták ösztöndíjazásáról szóló határozat módosításáról és kiegészítéséről szóló határozatot.