2024. március 28., csütörtök

Elkezdődött a zETna 19. Irodalmi Fesztiválja

Ma este Gubik Korina zentai képzőművész, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium rajztanárnőjének A tér hiánya címet viselő kiállításának a megnyitójával elkezdődött a zEtna Kiadó és internetes irodalmi folyóirat, sorrendben 19. (hiatikus) fesztiválja. Gubik Korina rendhagyó, tárlatnyitó performansza során közreműködött bolyais kollégája, Miroslav Jovančić szabadkai képzőművész és zenész. Ezt követően a festőművésszel Szarka Mándity Krisztina muzeológus, művészettörténész beszélgetett.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

Az irodalmi estek közül a rendezvénysorozat fősodrában először Bogdán József Még Utoljára (Életrajzi versek) című, a Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent legújabb verseskötete kapcsán Sinkovits Péter, napilapunk nyugdíjas munkatársa beszélgetett a zentai születésű papköltővel életéről. A rendezvénysorozat első napját Vasagyi Mária és Jódal Rózsa beszélgetése zárta.

A fesztivál keretében pénteken délelőtt a Csókai Városi Könyvtárban Hernyák Zsóka és Döme Szabolcs interaktív irodalmi matinéján vettek részt az észak-bánáti település középiskolásai.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

A rendezvénysorozat második napján, szombaton este hat órától Városhiányok címmel Péntek Orsolyával Bozsik Péter beszélget; héttől Aaron Blummal új kötete, a Ki ölte meg Török Zolit felett a szerzővel Bicskei Gabriella folytat eszmecserét; majd Szelíd tájban két korsó hiány cím alatt Parti Nagy Lajos lesz Józsa Márta beszélgetőtársa.

A fesztivált pedig Bakos Árpád és Miroslav Jovančić koncertje zárja És te hallod-e az ócska dallamot? címmel.