2024. március 29., péntek

Süllyed a báni palota

Az épületszerkezet mozgását állítólag előrelátta a projektterv

A mélygarázsépítési előmunkálatok a báni palota melletti füves részen márciusban kezdődtek, a pázsit helyén most mély árok tátong. Pár napja repedések jelentek meg az épület belsejében, ezért az építészeti felügyelőség megtiltotta egyes részek használatát. A tiltás az épület szerkezeti állapotának felméréséig marad érvényben.

Az építészeti felügyelőség a 021.rs hírportált arról tájékoztatta, hogy csak kisebb szerkezeti sérülésekről van szó. A munkálatok illetékesei elmondták, hogy az épület süllyedése miatt keletkezett károsodások nem okoztak meglepetést.

Az épület állapotáról készült beszámolót követően a városi önkormányzat haladéktalanul utasítja majd a munkálatok kivitelezőit arra, hogy végezzék el a szükséges javításokat. A felügyelőség közölte azt is, hogy a falrepedések tényét a tartományi adminisztráció dolgozói jelentették be. – A tartományi szervek közös ügyeiért felelős igazgatóság bejelentését követően, miszerint a képviselőház épületének belsejében kisebb károsodások keletkeztek, a városi önkormányzat azonnal helyszínre küldte az építészeti felügyelőséget. Elővigyázatosságból a felügyelő elrendelte a megrongálódott épületrészek használatának tilalmát, amely az épületszerkezet állapota felmérésének elvégzéséig lesz érvényben – áll a városháza által kiadott közleményben.

A mélygarázsépítők számítottak a talajmozgásra, bekalkulálták azt a tervbe (Fotó: Ótos András felvétele)

A mélygarázsépítők számítottak a talajmozgásra, bekalkulálták azt a tervbe (Fotó: Ótos András felvétele)

Az alkalmazottak szerint falrepedéseket észleltek a pincében, a földszinten és az építkezéshez közel eső emeleteken is. Szerintük úgy tűnik, hogy nemcsak a falak repedtek meg, hanem a vízvezeték és a csatornahálózat is megsérült. A kivitelezőket nem lepték meg a repedések, azt állítják, hogy ez a talajvíz szintje csökkenésének következménye.

– Egyes sérüléseket, illetve a kijavításukra vonatkozó megoldásokat már az építkezési projekttervezetben is előirányoztuk, ezt a dokumentumot mindegyik illetékes szerv jóváhagyta. A szóban forgó károsodások a képviselőház kibővített részén keletkeztek, azon a részen, amelyet a két, különböző magasságú épület közé terveztek még a létesítmény építésekor. A talajvíz szintjének csökkenése miatt az épület süllyedni kezdett, az egyik részen 3 cm-t, a másikon pedig 1,4 cm-t. Az épület belsejében esztétikai okokból kifolyólag malterral és glettel elvégezték a szükséges munkálatokat a megrongálódott részen és most pont itt repedtek meg a falak – magyarázták a kivitelezők.

Hozzátették, hogy a károsodások jelentéktelenek, és hogy a földtani megfigyelések az utóbbi két napban kimutatták, hogy nem történt további változás. A létesítmény süllyedése pontosan a számításoknak megfelelően és a megengedett határokon belül történik/történt meg.

A báni palota melletti füves részen tavasz óta építkeznek, a talajvízszint csökkenése tervezett talajmegmozdulást idézett elő, a palota egyes helyiségeinek a falai megrepedeztek (Fotó: Ótos András felvétele)

A báni palota melletti füves részen tavasz óta építkeznek, a talajvízszint csökkenése tervezett talajmegmozdulást idézett elő, a palota egyes helyiségeinek a falai megrepedeztek (Fotó: Ótos András felvétele)

A báni palota dolgozói és vendégei számára kialakítandó, 6300 négyzetméteres garázs két föld alatti szinttel rendelkezik majd, szintenként kb. 90 parkoló épül. A tartományi képviselőház és az Isidora Sekulić gimnázium közötti területet már tavasszal elkerítették, az építkezés helyén felállított, tájékoztató táblán az áll, hogy a garázs megépítésének a határideje 2023. szeptember 17-e.

Az új garázsban több elektromos személygépkocsi töltésére alkalmas parkolót is kialakítanak. A zöld, füves terület alatt építik meg, ahogyan azt már előzőleg is bejelentették, egyelőre az összes, itt lévő fa sértetlenül áll az eredeti helyén. A garázsba vezető bekötőút a báni palota melletti átjáróból, illetve a Platón püspök utcából indul majd, a Žarko Zrenjanin utca irányából. Újvidék központjában ezenkívül még három garázst terveznek építeni: az egyik már nagyban épül a Modena utcában, a másikat a Šafáryk utca és az Uspenska utca kereszteződésénél, a harmadikat pedig a Szabadság téren. Az utóbbi két építkezéssel kapcsolatban egyelőre nincsenek hírek. A szóban forgó garázsok látványtervének az elkészítéséről, a garázsok működtetéséről és a projekt koncessziójáról szóló szerződést még 2020-ban aláírták a bécsi Best in parking-holding AG vállalattal, az újvidéki Inobačka vállalattal, valamint a Javne garaže vállalattal.

Mivel a mélygarázsok az óváros területén vannak/lesznek, a munkálatok folyamatos archeológiai felügyelet mellett zajlanak.

Nyitókép: A mélygarázsépítők számítottak a talajmozgásra, bekalkulálták azt a tervbe (Fotó: Ótos András felvétele)