2024. április 20., szombat

Nehéz helyzetben a termelők

A Topolyai Községi Fejlesztési Társulás mezőgazdasági szaktanácsadójával beszélgettünk

Országszerte nehéz helyzetben vannak az agráriumban tevékenykedők. Topolyát és környékét különösen nagymértékben sújtotta az aszály ebben az évben. A kukorica esetében a terméskiesés becslések szerint átlagosan a 80 százalékot is eléri. A megtermett mennyiségek minőségileg sem kifogástalanok. Az állattenyésztők közül sokan felhagynak a tevékenységgel, a szántóföldi növénytermesztésben tevékenykedők sok esetben utolsó tartalékaikat élik fel.

Szabó Szabados Szilvia, a Topolyai Községi Fejlesztési Társulás mezőgazdasági szaktanácsadója elmondta, hogy folyamatban van az átadott napraforgó utáni 7,80 dinárnak az igénylése. Nagyon sokan keresik fel ez ügyben, november 14-ig lehet a kérelmeket átadni. Sok termelőnek segített a községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap felé a pályázati kérelmek átadásában is. Emellett a Szülőföldön magyarul kiírására szánt pályázati anyagot vették át a CMH-irodák megbízásából. Mindez elég sok munkával járt, nemcsak a városokból, hanem a falvakból és más községekből is jöttek segítséget kérni. A napraforgó utáni támogatás iránti kérelem esetében a dokumentáció begyűjtése sok esetben bonyodalmas és összetett. A termelőkről az ügyintézés során olyan dolgok válnak nyilvánvalóvá, ami rámutat a mezőgazdaság helyzetére.

Szabó Szabados Szilvia meglátása szerint mezőgazdaság most nagyon mélyponton van. Több gazdaszervezet képviselőivel és több termelővel alkalma volt erről beszélni, és rendre arról szóltak a beszámolók, hogy az őszi vetésre, a mostani befektetésekre talán még van egy kis tartalék, de a tavaszi munkákra már valószínűleg nehezen fognak pénzt teremteni. Időközben viszont bevétel nemigen várható, ezért vagy kölcsönhöz fordulnak, vagy más módon oldják meg ezt a helyzetet. Most mindenki az őszi munkálatokra koncentrál, valamint megpróbálnak üzemanyagba fektetni, mert az ára állandóan változik, és félnek, hogy mi lesz a tavasszal. A jószágtenyésztésben is nagyon nehéz a helyzet.
Egy kevesebb a tejtermelő. Az anyakocákat tartó farmokat is többnyire felszámolták. Az állattartás talán soha nem látott mélyponton van.

– Bízom benne, hogy nem lesz még egy ilyen száraz évünk vagy ennyire az időjárás által sújtott évünk, amikor 80 százalékos terméskiesés van például kukoricából. Ez a jószágtartóknak önmagában is nagyon nagy probléma, de gond van a minőséggel is. Kész tápot ugyan lehetne vásárolni, de kérdés, hogy idén annak is milyen a minősége – nyilatkozta. – A jószágtenyésztők is tele vannak panasszal, hiszen az ingadozó árak nem kedveznek nekik. A hízójószágot, legyen az sertés vagy szarvasmarha, akkor kell eladni, amikor elkészült, nem lehet megvárni a kedvezőbb piaci feltételeket – tette hozzá.