2024. április 20., szombat

Emlékezés és megbocsátás

Moholon az 1944/45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett magyar áldozatokra emlékeztek

Halottak napján, szerdán emlékeztek meg Moholon az 1944/45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett helyi magyar áldozatokról a katolikus temetőben lévő emlékműnél a Pro Communitas civil szervezet, a Moholi Családok Egyesülete és a moholi katolikus plébánia szervezésében.

A megemlékezés elején Világos Miklós moholi plébános mondott imát, és megszentelte a kivégzett falubeliek névsorát tartalmazó emléktáblát és a nagy keresztet. A szervezők nevében Világos Tibor, a Moholi Családok Egyesületének elnöke köszöntötte a megemlékezés minden résztvevőjét, köztük az anyaország, a Magyar Nemzeti Tanács, az egyház, az adai önkormányzat, a helyi intézmények, a pártok és a civil szervezetek képviselőit. A rendezvényt három szavalat tette ünnepélyesebbé. A moholi Nagy Julianna Hangosan fájó emlékek című versét Világos Tibor olvasta fel, Lajkó Szilvia a Temetőben című Wass Albert-költeményt adta elő, Almádi Éva pedig Teleki Júlia Keresem az apám sírját című versét szavalta el. Majd Pataki Tibor zentai történész emlékezett meg az 1944/45-ös megtorlásokról. Történelmi ismertetőjében szólt az impériumváltásról, az ártatlanul megkínzott és meggyilkolt több tízezernyi délvidéki magyarról, köztük a több száz moholi kivégzettről. Végezetül elmondta, hogy a szerb parlament 2013-ban elfogadta a délvidéki magyarok ellen 1944/45-ben elkövetett vérengzéseket elítélő nyilatkozatot. A történész a megbocsátás fontosságát hangsúlyozta, miután vidékünkön a példamutató együttélés lételeme a közösségi életnek. Reményei szerint a magyar áldozatok nem hiába adták életüket, és tragédiájukból tanult az utókor, hogy hasonló atrocitásokra soha ne kerüljön sor.

A megemlékezés koszorúzással zárult az áldozatok emlékművénél, ahol Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében Balog György konzul koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hodik Péter Krisztina, Ada község önkormányzata részéről Tóbiás József, a képviselő-testület elnöke és Búcsú Attila, a képviselő-testület alelnöke. Az adai I. helyi közösség nevében Lajkó Szilvia, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Rigó Flórián, Almádi Éva és Aranyos Lajos koszorúzott. A moholi Csobolyó ME nevében Lajkó Mária és Bartusz Valéria helyezte el a kegyelet virágait, az adai Aranykapu ME képviseletében Bartus Péter. A szervezők részéről Bálind Ferenc és Nagy Julianna koszorúzott, illetve a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nevében Györe Béla