2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

A kapitány kritikája

A múlt héten még a Ricardo Moniznak, a Zalaegerszeg vezetőedzőjének egy hónapos eltiltásáról szóló hírek borzolták a kedélyeket, ezúttal pedig a szövetségi kapitány, Marco Rossi nyilatkozata adott témát a magyar labdarúgás iránt érdeklődőknek. Kiderült, nem volt véletlen Dzsudzsák Balázs mellőzése a nemzeti tizenegyből az utóbbi években.

– A stábbal változtatnunk kellett, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a válogatási elvekben a fizikai követelményekre, hogy a játékosaink megfeleljenek a nemzetközi szintnek. Kimagasló technikai képességek híján a Manchester Cityben edződő ellenféllel csak akkor tudod felvenni a versenyt, ha a játékosok fizikailag bírják a tempót. Nekünk ilyen játékosokat kellett találnunk. Gyors, komoly állóképességgel és robbanékonysággal bíró labdarúgókat, akik arra is képesek, hogy nap mint nap, a klubjaikban is dolgozzanak a hibáik kiküszöbölésén. Dzsudzsák Balázs, Baráth Botond és Pátkai Máté azért nem kapott meghívót vagy nem került be a kezdőbe 2019 novembere után, mert olyan döntéseket hoztak, ami nem szolgálta a válogatott érdekeit. Máté a másodosztályba igazolt, Balázs később egy ideig klub nélkül maradt. Hozzáteszem, minden tiszteletem a magyar bajnokságé, de onnan valóban csak a legjobbak kerülhetnek be a válogatottba, mert a nemzetközi szint egészen más, jóval magasabb a mérce – mondta a szövetségi kapitány.

Ezek után nézzük a szépen becsomagolt, de alapjában véve komoly kritikával illetett magyar bajnokság aktuális eseményeit.

Nem sikerült a legjobban Dean Klafurićnak, a Honvéd vezetőedzőjének bemutatkozó mérkőzése, hiszen csapata az elmúlt fordulóban vereséget szenvedett a Fehérvártól. Ennek ellenére nyilatkozatában a horvát szakember igyekezett menteni a mundér becsületét.

– Mindent beleadtak a játékosaim. Sajnos vesztettünk, de a gólhelyzetek alapján legalább egy döntetlent megérdemeltünk volna. Hálás vagyok a szurkolóknak, végig támogattak minket, miattuk is vagyok szomorú, hogy nem szereztünk egy pontot sem. A Fehérvár jó csapat, kiváló játékosokkal, jó mérkőzést produkált, a semleges nézők számára is érdekes lehetett az összecsapás. Az első félidőben egyszerű helyzetekben sokszor rossz megoldást választottunk, ezt megértem, talán a nyomás miatt túlzottan akartak a játékosok. Aztán a kapott gól után már sokkal támadóbbak voltunk – nyilatkozta Klafurić.

A kispestiek edzőjének és tanítványainak a hétvégén lesz alkalmuk kijavítani a hibákat. A fővárosi csapat szombaton a Pakshoz látogat, amely az utóbbi időben finoman szólva sincs jó formában, hiszen az elmúlt négy bajnoki mérkőzésen csak egy pontot szerzett. Legutóbb a sereghajtó Vasastól szenvedett vereséget. A kudarc okairól nyilatkozott Szélpál Norbert, a csapat játékosa.

– Sajnos ezúttal nem jött a gól, mint múlt héten Székesfehérváron… Rögtön az első percben gólt kaptunk, amit nem engedhetünk meg magunknak, majd kilencven percen keresztül nem tudtunk legalább egalizálni. A pontrúgásokból lehetett volna keresnivalónk, volt egy kapufánk is, illetve a vendégek kapusa nagyokat védett, sajnos nem ment be semmi. Keményen kell dolgoznunk azon, hogy a jelenlegi negatív szériából mihamarabb kijöjjünk. A Honvéd ellen muszáj lesz itthon tartani a pontokat. Egy győzelem átbillentheti a csapatot.

Vasárnap kerül sor a Fehérvár–Ferencváros mérkőzésre. Ez a párharc néhány éve még akár a bajnoki címet is eldönthette, idén azonban gyökeresen más a helyzet. A zöld-fehérek magabiztosan vezetik a bajnokságot, míg a székesfehérváriak pontszámban közelebb állnak a kiesőhelyekhez, mint a dobogóhoz. Ettől még alakulhat érdekesen a találkozó, hiszen Huszti Szabolcsot és tanítványait nem kell különösen motiválni a címvédő ellen. Felcsúton is nagy izgalmakra lehet számítani, hiszen a negyedik helyezett Puskás Akadémia a harmadik Kisvárdát fogadja, és hazai győzelem esetén a két csapat helyet cserél a táblázaton.

A hétvége programja, szombat: Mezőkövesd–Kecskemét (14.45), Puskás Akadémia–Kisvárda (17.00), Zalaegerszeg–Újpest (19.30). Vasárnap: Vasas–Debrecen (15.15), Paks–Honvéd (18.00), Fehérvár–Ferencváros (20.00).