2024. április 26., péntek
XV. NŐI EB

Foghíjas keretekkel Szlovéniába

Mivel minden sportesemény igyekszik menekülni a labdarúgó-világbajnokság útjából, idén a női válogatott-kézilabda éves nagy tornája is korábbra került a megszokott decemberi időpontjáról, és november 4–20. között rendezik meg. Első alkalommal három ország a házigazda Szlovénia, Montenegró és Észak-Macedónia képében, és utoljára áll 16 csapatból a mezőny a 24-re való bővítés előtt. Ahogy az ezredforduló óta mindig, Szerbia és Magyarország válogatottja ezúttal sem hiányzik a tornáról, noha egyikük felkészülése sem volt ideális, és számos kulcsjátékosukat nélkülözniük kell.

A Celjébe való indulás előtti sajtóeseményen Uroš Bregar kapitány hosszasan sorolta a szerb válogatott hiányzóit: Tamara Radojevićet térdsérülés, Jovana Jovovićot vakbélműtét, Jelena Agbabát gyermekáldás, míg Marija Agbabát és több, a csapatba újan beépíteni kívánt játékost a vakcinaszabályok miatt volt kénytelen kihúzni a keretből. Bár elismerte a védelem hiányosságait, és azt, hogy a balkáni csapatoknak általában nem ízlik a skandináv játékstílus, Bregar hozzátette, senki ellen sem félve fognak kiállni a svéd, dán, szlovén csoportellenfelek közül.

A magyar válogatottal sérülés miatt nem utazhatott el Háfra Noémi, Fodor Csenge és Szöllősi-Zácsik Szandra, de a németek elleni 11 gólos vereség után Golovin Vlagyimir kapitány több korábbi kulcsszereplőt is kihagyott a keretből. Az adai Albek Annával felálló magyarok Ljubljanában a címvédő Norvégia, a két évvel ezelőtt meglepetésre bronzérmes Horvátország és az Eb-újonc Svájc ellen játszanak majd. A csoportokban csak az utolsó helyet kell elkerülni a középdöntőbe jutáshoz.

Az eddigi tizennégy Eb-ből nyolcat megnyerő norvégoknál szintén vannak fontos hiányzók, mint Kari Brattset, Sanna Solberg, Camilla Herrem és Veronica Kristiansen, a csapat azonban nélkülük is annyi élvonalbeli játékost vonultat fel, hogy továbbra is első számú esélyesnek számít.

A csoport (Ljubljana): Norvégia, Magyarország, Horvátország, Svájc. B csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia. C csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia. D csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország.

Magyarország kerete, kapusok: Janurik Kinga, Szemerey Zsófia, Szikora Melinda.
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória, Töpfner Alexandra. Jobbátlövők: Albek Anna, Klujber Katrin. Irányítók: Kuczora Csenge, Tóth Eszter, Vámos Petra. Beállók: Bordás Réka, Füzi-Tóvizi Petra, Pásztor Noémi. Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga, Hornyák Dóra, Kácsor Gréta. Balszélsők: Korsós Dorina, Márton Gréta.

Szerbia kerete, kapusok: Jovana Risović, Kristina Graovac, Jelena Ðurašinović. Jobbszélsők: Ana Kojić, Nataša Lovrić, Jovana Bogojević. Jobbátlövők: Anđela Janjušević. Jelena Lavko. Irányítók: Kristina Liščević, Teodora Majkić. Beállók: Marija Petrović, Edita Nuković, Katarina Bojičić. Balátlövők: Jovana Stoiljković, Jovana Kovačević, Balszélsők: Sanja Radosavljević, Aleksandra Stamenić, Nataša Ćetković.