2024. április 20., szombat
SZÓFIGYELŐ

Palacsintaparti

A palacsintaparti (angolul pancake party) eredetileg olyan buli, amelyre a résztvevők saját palacsintakeveréküket viszik magukkal, és palacsintát készítenek belőle. Erre általában hajnali 2-kor kerül sor. Az efféle összejöveteleket ma akkor is palacsintapartinak nevezik, ha más időpontban tartják, és az sem számít követelménynek, hogy mindenki saját maga süssön palacsintát: De jó lenne egyszer egy igazi palacsintapartit rendezni! – Én is szívesen megyek egy palacsintapartira! – Bűvészelőadás, kézműves foglalkozások, palacsintaparti várta a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládos Egyesület tagságát. – Palacsintaparti nélkül nincs Tótkomlóson városnap, jótékony célokat szolgál. – Ez lehet egy kellemesen frissítő úszás, egy teljes odafigyeléssel elkészített kávé szertartása vagy egy jóízű palacsintaparti vasárnap, ébredés után. – Volt, aki ajándékokat vitt, mások a szervezésben segítettek, vagy éppen a zárásként megtartott palacsintaparti finomságait készítették el. – Ugrálóvár, hétpróba, arcfestés, palacsintaparti és színvonalas főzőshow várja az érdeklődőket. – Nyárbúcsúztató palacsintaparti ... – Mindenki hozzátett valamit a palacsintaparti sikeréhez. – Hagyományos gulyás-, és palacsintaparti a focipályán – Szombat este Kumin Ferenc, Magyarország new york-i konzulja látta vendégül a magyar delegációt egy palacsintapartira.

Olykor gyermekek számára szervezett rendezvények elemeként szerepel palacsintaparti: Sok-sok játék, palacsintaparti, jó hangulat, az utolsó napon ott alvás. – Biciklitúra, frizuraverseny, táncház, pizsama- és palacsintaparti színesítette a kicsik hetét. – Lovasprogram, palacsintaparti és strand az ÁGOTA országos tábor harmadik napján. – Pörkölt- és palacsintaparti, csillámtetoválás és természetesen állatsimogató is lesz majd. – Az utóbbi években nagy sikert aratott a második nap délelőttjén megrendezett palacsintaparti. – Ezen a napon egy kis palacsintaparti, a megéhezett, megszomjazott fiatalok étellel, itallal kényeztetése sem maradhatott el. – Délutáni program: mesevetítés a gyerekjátszóban, palacsintaparti forró csokoládéval. – Pedálos autók, lovaskocsikázás, ügyességi játékok, palacsintaparti, fagyi és sok vidámság várta a gyerekeket.

A palacsintás vendéglátó helyeken az ételeknek olykor 90%-a is tartalmaz valamilyen formában palacsintát. Van amerikai palacsinta, húsleves palacsinta metélttel, a rántott húst szezámmagos palacsintatésztába burkolva sütik ki; csülkös pacalos tölteléket is készítenek, ezt gombás palacsintába teszik.