2024. április 20., szombat

Az építkezés útján haladjunk!

Zentán, Horgoson és Martonoson is megemlékezést tartottak mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából

A Tisza-parti településeken kedden délután alkalmi műsorral, koszorúzással emlékeztek meg az ártatlan áldozatokról. Zentán a Felsővárosi köztemetőben tartott kegyeletadó esemény a hagyományokhoz híven ünnepi szentmisével kezdődött, majd Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Beszédében kiemelte, hogy a mindenszentek és a halottak napja mindenekelőtt a családot, a közösséget és a hitet jelenti mindannyiunk számra:

– Hitet abban, hogy mindenki megtalálja az     életében a helyét és méltóan készül az élet nagy titkára – fogalmazott Czegledi Rudolf, és rámutatott arra is, hogy emellett közösséget és családot is jelent, hiszen legbensőségesebb életünket ezen a színtéren éljük és egymás kezét fogva törekszünk arra, hogy minél sikeresebb legyen az életbe vetett hitünk.

– Merni kell életünk súlypontját Istenbe helyezni: az ő irgalmába, igazságosságába, végső harmóniájába, ami maga a béke – mondta, hangsúlyozva, hogy szükségünk van arra, hogy bennünk, körülöttünk, közösségünkben béke legyen. Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy ne féljünk emlékezni, akarjuk ezt és akkor erősebbek leszünk a hitünkben is.

A kegyeletadó ünnepség, valamint az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatául esett városlakók és az 1944-ben ártatlanul kivégzett zentaiak emlékhelyénél folytatódott, ahol Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója mondott beszédet.

A város modern kori történelmének két legtragikusabb eseményéhez vezető történésekre emlékezett vissza Hugyik Richárd, majd pedig egyfajta összegzésként elmondta, hogy a magyarokat sújtó tragédiák ellenére a magyarságnak fényes pillanatai, a nemzet jövőjét meghatározó történelmi személyiségei is voltak, és ezért ez utóbbiak cselekedeteihez hasonlóan ne a rombolást kövessük, hanem az építkezés útján haladjunk tovább.

A megemlékezésen Verebes Judit, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésznője Kosztolányi Dezső egyik versét szavalta el.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatául esett városlakók és az 1944-ben ártatlanul kivégzett zentaiak emlékhelyénél Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében Simon Ervin konzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében mgr. Hajnal Jenő elnök, Zenta minden emlékező polgára nevében pedig Czegledi Rudolf polgármester helyezte el a kegyelet virágait. Őket követően a Vajdasági Magyar Szövetség Zenta Községi Szervezete nevében Burány Hajnalka, Sztantity Szebasztián és Pék Zoltán, míg a Magyar Mozgalom képviseletében Sándor József koszorúzott.