2024. április 24., szerda

Új tanév, új időszámítás

Diósi Arabellát, a Topolyai Zeneiskola igazgatónőjét kérdeztük

Friss lendülettel, új intézményvezetővel és az eddigi évek egyik legnépesebb diáklétszámával kezdte meg a tanévet a Topolyai Zeneiskola szeptemberben. Diósi Arabella igazgatónő Szarajevóban fejezte be az akadémiát a 2000-es évek elején, majd 16 éven keresztül zongoratanárnőként dolgozott Topolyán.

– Nagy megtiszteltetés, ugyanakkor hatalmas felelősség és kihívás is számomra igazgatóként helytállni a Topolyai Zeneiskola élén, hiszen édesanyám, Diósi Rózsa, igen komoly, országosan is számontartott szakmai szintre emelte fel tanintézményünket az elmúlt két évtizedben, és rám hárul ezt a kitaposott utat folytatni, illetve tovább gazdagítani. Jelenleg még a feladataim megismerésével és feltérképezésével foglalkozom, amihez megkaptam iskolánk teljes munkaközösségének a támogatását, mint ahogy édesanyám is segítségemre van távollétében a telekommunikációs eszközökön keresztül. Új munkaköröm mellett a tanítást nem tudom vállalni, és bevallom, ez a része szomorúsággal tölt el, hiszen csodás dolog gyermekekkel foglalkozni, megismerni őket, és mindenkit a saját kis egyéniségén keresztül megfogva fejleszteni, tanítani, felemelni. Nagyon sok kiváló, kiemelkedő diákom volt az évek alatt, akik közül többeket immár kollégának szólíthatok – kezdte a beszélgetést Diósi Arabella, aki arról is szólt, hogy a tanintézmény a múlt évihez képest 20-szal több tanulóval foglalkozik, vagyis 295 diákkal indította a tanévet Topolya és Kishegyes községben, nyolc kültagozattal.

– Nagyon örülünk, hogy népes előkészítős csapat érdeklődik a zenei nevelés iránt már óvodás kortól. Továbbra is tíz tanszak közül tudnak választani tanulóink, akikkel 25 tanárunk foglalkozik. A zongora a legnépszerűbb hangszerünk, de az utóbbi időben igen populárissá vált a gitár és a hegedű. Ünnepségeink alkalmával esélyt kap a bemutatkozásra a kórusunk, mint ahogy szólóénekeseink és a zenekarunk is – hallhattuk Diósi Arabellától, aki reményének adott hangot, hogy ez az év immár nem kényszeríti a tehetséges diákokat az online térben versenyezni.

– Az előző tanévek a járványügyi intézkedések miatt nem igazán kedveztek a versenyeknek. Néhányat az online térbe tettek át, ami persze érthető volt, de egy kis előadóművész-palántának mégsem adta meg azt a közeget, ahol igazán fejlődhet. Már az utazás élményét és izgalmát, a színpad légkörét, a lelkesedő közönség lélegzet-visszafojtott figyelmét, a meghajlás és a taps adrenalinját. Ezért is nagyon várjuk már több diákunkkal egyebek mellett a Szabadkai Zeneiskola decemberre meghirdetett Pianissimo nemzetközi zongoraversenyét, illetve a második félévet márciustól májusig jellemző országos és külföldi megmérettetéseket. Továbbá ebben a tanévben két év kihagyás után ismét megszervezzük a Topolyai Zenei Napokat. A versenyjellegű fesztivált március 16-ától két helyszínen bonyolítanánk le, tanintézményünkben és a Nikola Tesla Általános Iskola dísztermében. A komolyzenei és a jazz stílust is érintő, ötnapos rendezvényünk ezúttal a gitár, a zongora, a vonós tanszakok diákjai mellett a fúvós hangszerek tanulói számára is nyújt bemutatkozási, megmérettetési lehetőséget – nyilatkozta az intézményvezető.

A zeneiskola székházának tatarozási-fejlesztési terveiről is érdeklődtünk.

– Az elmúlt években több jelentősebb energiahatékonysági felújításon és fejlesztésen is átesett az épület. Ami hamarosan előttünk áll, az az utcafront felőli ablakok és néhány ajtó cseréje. Továbbá meg kell ejtenünk a székházunk gázkazánjának a cseréjét, illetve négy tanterem esetében fűtőtesteket kell beépítenünk. Ezekkel kapcsolatban a tartományi titkárság ránk vonatkozó pályázati forrásainak köszönhetően tudunk tervezni – zárta a beszélgetést Diósi Arabella, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a Topolyai Zeneiskola rajzpályázaton keresztül kívánja szélesíteni diákjai komplex művészeti nevelését, illetve népszerűsíteni a hangszerek szeretetét. A zenéhez kötődő, de szabadon választott technikával és eszközökkel készült alkotásokat az iskola titkárságán kell leadni. A munkákból egy minikoncert mellett kiállítás áll majd össze az értékelés után, a legötletesebb pályaművek készítői jutalomban részesülnek.