2024. március 29., péntek
SZOMBATON MAGYARKANIZSÁN

Kovács Tickmayer István koncertje

Szombaton este 7 órai kezdettel Kovács Tickmayer István zongorakoncertjére kerül sor a Művészetek Háza kisszínpadán (Fő tér 9.). Az esten közreműködik Bicskei István színművész. A szervező a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely.

Az alábbiakban a szervező ajánlójából idézünk:

Az est címe, mint egykoron a balkáni háborúk előtti újvidéki telepi esten: Reménykedés. A Reménykedés Tickmayer-kompozíció, akárcsak a Himnuszok, vagy a Tarkovszkij emlékére írt Molto semplice talán a legkedveltebbek a 80-as évek Tickmayer-koncertjein. Most ismét hallhatjuk őket és a nagyívű opus több új darabját.

Az estet Bicskei István színművész nyitja meg, aki Arszenyij Tarkovszkijnak, a filmrendező költő apjának verseiből ad elő.

Kovács Tickmayer István több hangszeren játszó zenész, improvizatőr és esszéíró. 1963-ban született Újvidéken. 1991 óta Franciaországban él és dolgozik.

Zenei tanulmányainak első éveiben zongorázni és nagybőgőzni tanult Újvidéken. Később Rudolf Bruči növendékeként zeneszerzésből diplomázott az Újvidéki Művészeti Akadémián. A hágai Konzervatóriumot Luis Andriessen és Diderick Wagenaar tanítványaként végezte el Hollandiában. A rotterdami Konzervatóriumban Witlod Lutoslawki tanította, az ISCM Lengyel Szekciójától ösztöndíjat kapott. 1997-től Kurtág Györgytől és Mártától tanult, akikkel Amszterdamban együtt zenélt a Kurtág Six Pieces For Trombone & Piano világpremierjén.

1986-ban, még diákként megalakította a Tickmayer Formatiót, klasszikus zenészek, új jazz és avantgarde rockelőadók közreműködésével. A csapat 2001-ig aktívan működött, sok koncertfellépést és koreográfiát hagyva maga mögött.

Három éven keresztül Újvidéken az Új Symposium szerkesztőségének a tagja volt, mely folyóirat társadalmi kérdésekkel, művészettel, kultúrával foglalkozott. Ebben az időszakban segédkezett és szervezői feladatot is ellátott több kortárs művészeti, zenei fesztiválon. 1988-ban egy improvizációs, zeneszerző, nyári művészeti táborban tanított Szombathelyen.

Hétéves együttműködésük alatt a legtöbb jelentős európai és nem európai színházi fesztiválon fellépett Nagy József koreográfus orleans-i színházával, mint az együttes zenésze, zeneszerzője.

Tickmayer adaptálta Aleksandar Tišma: The Book of Blam – Blahm könyve –  jól ismert regényét, amit zenés színházi darabként 1997-ben mutattak be Amszterdamban.

Gidon Kremer meghívása alapján Tickmayer a Kammermusikfest Lockenhaus 2003-as rendezvényén meghívott előadóként vett részt, csakúgy, mint 2009-ben a Kremerata Baltica Festial siguldai eseményén.

Zeneművei előadói többek között: Gidon Kremer, Martha Argerich, Kremerata Baltica, Keller Quartet, David Geringas, Roman Kofman, Yuri Bashmet (karmesterként), Tatiana Vassilieva, Khatia, Bunaitishvili, Alexei Ogrintchouk, The Moskow Solists, The Netherlands Wind Ensemble, De Volharding, Seattle Chamber Players, Magyar Szimfonikus Zenekar, Le Concert Impromptu és még sokan mások is.

Improvizátorként, kortárs zenészként együtt muzsikált olyan zenészekkel, mint például: Peter Kowald, Szabados György, Paul Termos, Grencsó István, Dresch Mihály, Chris Cutler, Fred Frith, Robert Drake, Valentin Clastrier, Wu Fei, The Science Group és a Thinking Plague.

Számos zeneművet írt Iva Bittova, a Kremerata Baltica és a The Netherlands Wind Esemble számára is. 

Bővebb információ: www.tickmayer.com

Az estre a belépés díjtalan.