2024. április 25., csütörtök

Brnabić: Minden drónt le fogunk lőni

Ana Brnabić kormányfő a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy minden pilóta nélküli repülőgépet, amelyeket a katonai támaszpontok közelében észlelnek, le fognak lőni. Hozzátette, hogy ezt minden ország megtenné.

Aleksandar Vučić államfő és a fegyveres erők főparancsnokának utasításával kapcsolatban, ami szerint a MiG-29-es vadászgépek is felszálltak a drónok észlelését követően, amelyek Merdare és Raška környékét figyelték meg, elmondta, hogy a koszovói szerbek biztonságáról van szó.

– Pilóta nélküli repülőgépek figyelték meg az egyik állásunkat a szárazföldi biztonsági zónánkban, valamint két kaszárnyánkat is. Az államfő és a fegyveres erők főparancsnoka értesített engem erről, hogy parancsot adott a légtér fokozott védelméről, amely utasítás állandó és érvényben fog maradni – szögezte le a kormányfő.

Hozzátette, hogy amennyiben még egyszer hasonló eset történik, akkor minden ilyen repülőgépet le fognak lőni. Az eset további részleteiről azonban már nem kívánt beszélni.

– Lehet, hogy Vučić államfő részletezi majd az esetet – mondta Brnabić.

Aleksandar Radić katonai elemző az esettel kapcsolatosan kijelentette, hogy a vadászgépek számára az ilyen kisebb drónok elérhetetlenek. Szavai szerint ezek olcsóbbak és könnyen hozzáférhetőek a piacon.

Hangsúlyozta, hogy a komolyabb felszereltségű drónok megjelenése Szerbia felett azt jelentené, hogy valamely nagyhatalom küldte őket, vagyis gyakorlatilag a KFOR, amely kiváló kapcsolatokat ápol a szerb hadsereggel.