2024. április 24., szerda

Pénztárcakímélő, mégis minőségi

A másodkézből beszerzett holmik időszakát éljük, s ezt a legtöbbek esetében a takarékosság is indokolja. A turkálók kétségkívül reneszánszukat élik, ezért egyre többen választják ezt a lehetőséget a ruhatár felfrissítésére. Nem kizárólag a kedvezőbb árak miatt, hanem azért is, mert sokkal egyedibb, minőségibb és kivételesebb gyöngyszemekre is rábukkanhatunk. Időnként felvetődnek olyan tévhitek és előítéletek, amelyek azt sugallják, hogy az emberek azért öltözködnek a használt ruhák boltjából, mert nem engedhetik meg maguknak a drágább áruházakban való vásárlást. Pedig ez egyszerűen nem igaz! Aki ezt állítja, még sohasem járt second hand üzletben, mert különben látta volna, hogy szinte minden rétegből akadnak vevők. A turkálók igazi szerelmeseit elsősorban nem az olcsóság, hanem a különlegesség utáni vágy vonzza.

A turkálás ma már egyes embereknél külön hobbivá nőtte ki magát, a barátnős shoppingolás új formájává vált. Ez egy olyan életérzés, amihez sajátos hangulat és sok-sok idő kell. Egy igazi kincskeresés, ahol a régi korok trendjeivel éppen úgy találkozhatunk, mint a mai divatirányzatokkal. Színek, minták, izgalmas szabásvonalak, látványos megoldások, elegáns és sportos darabok, sőt, akár prémium márkák is megbújhatnak a turkálók kincsei között. A másodkézből beszerzett ruhadarabokkal egészen újjá varázsolhatjuk a ruhatárunkat, miközben nem kell vagyonokat elkölteni erre a célra.

Szabadkán is már számos, hetente vagy havonta új kollekcióval jelentkező, darabáras, kilós, vagy a ténylegesen turkáló-élményt hozó üzletekkel találkozhatunk. A legtöbb helyen vállfára akasztva, ruhatípus szerint keresgélhetünk megannyi, változatos darab között. Megtalálhatók női-, férfi- és gyermekruhák, emellett táskák, cipők, kiegészítők, függönyök és még ágyneműk közül is válogathatunk. Sőt mi több, olyan elegáns és alkalmi ruhákra is rábukkanhatunk, amelyek teljes mértékben megállják a helyüket akár egy lakodalomban is anélkül, hogy bárki észrevenné, hol is vásároltuk. Tehát mindenki megtalálhatja, amit keres, és azt is, amiről nem is tudta, hogy szüksége van rá egy olyan miliőben, ahol legalább akkora a rend és a tisztaság, mint a vadonatúj ruhákat árusító butikokban. Mivel azonban használt árukról van szó, így ajánlatos mindig alaposan átnézni a kiszemelt darabokat. Érdemes a kivételes mintákat vagy anyagokat pásztázni, és a ruha nyakánál megtalálható szövött címke állapotát is megfigyelni, ugyanis az sokat elárul arról, milyen gyakran volt mosva a textília. Továbbá célszerű eloszlatni azt a téveszmét is, miszerint a használtruha-üzletekben kizárólag kopott, szakadt, régi, használhatatlan portékával lehet találkozni.

Nem mindegy, hogy milyen napon látogatunk el a kiszemelt helyre, hiszen közülük sok az árcsökkentés elvén működik. Értelemszerűen az árucsere napján fizetünk a legtöbbet egy áruért. Fontos megemlíteni azt is, hogy a divatipar jelenleg a világ harmadik legszennyezőbb iparága az olajipar és a mezőgazdaság után. Több szempontból sem felel meg a fenntarthatóság követelményeinek. Például egy igen hátborzongató adatra bukkantam, miszerint egyetlen pamutpóló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség! Az aszályos nyár csak egyetlen ok, amiért a felesleges vízfelhasználást célszerű minél inkább visszaszorítani. Globális szinten elképesztő mennyiségű ruhát dobnak ki az emberek, sokszor anélkül, hogy azok ténylegesen elhasználtak lennének. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fenntartható öltözködés éppen a másodkézből történő beszerzésnél indul. Manapság világszerte egyre több olyan kezdeményezés van, ami erre a problémára, a túlzott fogyasztás okozta környezetterhelésre hívja fel a figyelmet. Erre való a használtcikk-kereskedés, illetve vannak olyan programok is, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy csereberéljenek maguk között.