2024. április 26., péntek

Szabad a madárka

A címben említett kijelentést Elon Musk tweetelte, miután bejelentette, hogy felvásárolja a Twittert. Ezzel arra próbált célozni, hogy a vállalat kevesebb korlátot szab majd a felületén megjelenő tartalmaknak, ugyanakkor kevesebb teret fog adni a platformon megjelenő gyűlöletnek és megosztottságnak.

A világon több millió ember által használt közösségi felületet Musk, a Föld leggazdagabb embereként 44 milliárd dollárért vásárolta fel. A folyamat valójában már hosszú hónapok óta húzódozik, és fordulatokban, botrányokban sem volt hiány. Az ügy még idén április 4-én vette kezdetét, amikor Musk bejelentette, hogy 9,2 százalékos részesedése van a vállalatban, amivel egyben a legnagyobb részvényessé is vált. A felvásárlási folyamat következő lépéseként bekerült az igazgatótanácsba, ahonnan nem sokkal később visszalépett, és ehelyett 54,20 dolláros részvényenkénti áron szerette volna felvásárolni a céget.

A felek még áprilisban megegyezésre jutottak, viszont ezzel az ügy még csak most kezdett el igazán bonyolulttá válni. Musk szerint ugyanis a Twitter felületén a vállalat jelentéseiben foglalt állításokkal szemben jóval több volt a spamfiókok száma, ezért július elején felmondta az egyezséget, a Twitter pedig ezt követően beperelte Muskot. A huzavona múlt hét csütörtökén ért véget, amikor az amerikai milliárdos bejelentette, hogy a vállalat teljes jogú tulajdonosává vált. Első lépéseinek egyikeként felmondott a vállalat vezérigazgatójának, és más vezető pozícióban lévő alkalmazottaknak is ajtót mutatott. Ezzel a lépéssel a vállalat egy újabb átalakulás kapujában áll.

De vajon honnan is indult a Twitter? A platform tizenhat évvel ezelőtti megalapításakor az alapelképzelés a rövid szöveges posztok közlésén alapult. Maga az elnevezés madárcsicsergésként fordítható le, ami már magában is elég sokat elárul az alkalmazás céljáról. A manapság nagy népszerűségnek örvendő felületet a Noah Glass és Jack Dorsey által alapított, Odeo nevezetű, podcastokkal foglalkozó cég belsős ötletbörzéjén alkották meg, amit Jack Dorsey, a New York Egyetem hallgatója dolgozott ki részletesen. A legelső tweet 2006. március 21-én született, ezt maga Dorsey tette közzé.

A Twitter történetében a nagy áttörést a 2007-es South by Southwest Interactive (SXSWi) nevű esemény jelentette, ugyanis attól fogva a napi átlag 20 ezer tweet megháromszorozódott. Ettől a ponttól kezdve folyamatos volt a cég felfelé ívelése és mindössze két év leforgása alatt a harmadik legnagyobb közösségi oldallá nőtte ki magát a Facebook és a MySpace után. A platformra jellemző, hogy jelentős események alkalmával rendkívül megugrik a napi tweetek száma, így rekordokat is képes felállítani. Példának okáért a 2010-es világbajnokságon másodpercenként elérte a 3283-at a tweetek száma, amikor Japán győzedelmeskedett Dánia ellen. Michael Jackson 2009-es halála alkalmával óránként 100 ezer tweet jelent meg a világhírű énekes nevével.

A Twitter az évek során számos fejlesztésen ment keresztül. Ezeknek többsége a felhasználói felületet érintette, ahol egyes funkciók is megváltoztak, viszont fontos volt az az újítás is, aminek köszönhetően már a felület elhagyása nélkül a bejegyzésekbe integrálva jelentek meg a képek és a videók. Az utóbbi néhány évben is több újítással bővült a kezelőfelület, amivel egyre inkább a Facebookra kezdett hasonlítani. A 2020-ban egyre nagyobb méreteket öltő koronavírus-járvány és az ehhez kapcsolódó korlátozó intézkedések újabb kihívások elé állították a népszerű platformot. A járvánnyal kapcsolatos szkeptikus bejegyzéseket végül külön megjelölték és linkek segítségével hiteles információkat tartalmazó oldalakra kalauzolták el a felhasználókat.

A Twitter történetében emlékezetesek maradnak a 2020 júliusában bekövetkezett hackertámadások, amelynek során 130 híres személy, köztük Bill Gates és Elon Musk profilját is feltörték és posztoltak ezeken a felületeken. A hackerek bitcoint követeltek a követőktől, és habár a Twitter rövid idő alatt megoldotta a helyzetet, mégis sikerült mintegy 120 ezer dollár értékű kriptovalutával meglógniuk. Az incidens csorbát ejtett a vállalat tekintélyén. A Twittert érő közelmúltbéli események közül még megemlíthető Donald Trump egykori amerikai elnök letiltása is a felületről, ami a Capitolium 2021. januári ostromával kapcsolatos eseményekhez köthető.

Biztosra vehetjük, hogy a Twitter Elon Musk kezében gyökeres változásokon megy majd keresztül az előttünk álló időszakban. Erre engednek következtetni a vállalat vezetőségében történt elbocsátások és a népszerű platformmal kapcsolatos kijelentések is. Ezek alapján Musk a Twittert egy olyan szerteágazó alkalmazássá szeretné változtatni, amelynek felületén több szolgáltatást is el lehetne végezni, mint példának okáért a pénzátutalás, a vásárlás és a fuvarozás. Szavai szerint ilyen módon szeretne hozzájárulni az emberek életének megkönnyítéséhez.