2024. április 20., szombat

Teret neveztek el Dortmundról Újvidéken

A székvárosban járt a német város polgármestere

Milan Đurić Újvidék polgármestere és Thomas Westphal Dortmund polgármestere hétfőn ünnepélyesen leleplezte a Dortmund tér feliratú névtáblát, amelyet a két város közötti testvérvárosi kapcsolatainak negyvenedik évfordulója alkalmából helyezték el.

A városi önkormányzat utcanévadó bizottsága hozta meg döntését, hogy a Vajdaság Vizei Közvállalat épülete előtti telket, azt, amely közvetlenül az Ismeretlen hős tere mellett található, Dortmund térnek nevezzék el. A mintegy 600 ezer lakosú, németországi városban már öt éve létezik Újvidék tér, amit a két város közötti, sikeres együttműködés emlékére avattak fel. A városnézés során a dortmundi küldöttség tagjai a vendéglátóikkal együtt megtekintették Újvidék kulturális-történelmi nevezetességeit, és közelebbről is megismerkedtek az Európa Kulturális Fővárosa által kínált tartalmakkal. A két polgármester a találkozó után szimbolikusan felavatta Újvidék tiszteletbeli polgárának, Hanelore Lamhenak szentelt utcanévtáblát is Veterniken, amely a körforgalom közelében van.

Đurić polgármester szerint a két város közti kapcsolatot csak barátságnak lehet nevezni.

– Német barátainkkal együtt felavattuk a Dortmundról elnevezett teret. Néhány évvel ezelőtt Dortmund szívében elneveztek teret egy Újvidékről. A baráti kapcsolatainknak köszönhetően egyes polgárokról poszthumusz is megemlékezik városunk, ezt bizonyítja a Veterniken felavatott utcatábla, amely a dortmundi Hanelore Lamhe humanistának állít emléket. Ő tevékenységével tartósan összekapcsolta életét a városunkkal. Tiszteletbeli polgárunk mindazoknak a kezdeményezésére kapott utcanevet, akiknek két évtizeden keresztül fáradhatatlanul segített – hangsúlyozta Đurić.

Thomas Westphal nagyon jól érzi magát Újvidéken, köszönetet mondott a szép gesztusért.

– Dortmund polgáraiként nagyon büszkék vagyunk, mivel elmondhatjuk, hogy Újvidéken is van egy városunk nevét viselő tér. Ez a városaink közti barátság és együttműködés kifejezése, amit a jövőben is szeretnénk ápolni – mondta a dortmundi polgármester.

A látogatás során szó esett arról, hogy Dortmund egy, az EXIT-hez hasonló fesztivált fog szervezni, és az energiaforrásokról, valamint a közszféra működéséről is.