2024. március 29., péntek

A hatékony energiagazdálkodásért

Kishegyesen is aláírták az energiahatékonysági beruházásokra vonatkozó szerződéseket – Hamarosan újabb pályázat várható

Kishegyes község önkormányzata tegnap délután szerződést írt alá az energiahatékonysági pályázat kedvezményezettjeivel. A kedvezményezetteket Marko Lazić polgármester és Sándor István alpolgármester köszöntötték, majd 77 községbeli polgárral írtak alá szerződést. Kérdésünkre válaszolva Sándor István elmondta, hogy a község lakosságának számához képest sok nyertese van a pályázatnak.

– Az idei év egyik nagyon várt pályázata volt Kishegyes községben az energiahatékonysági pályázat. Hosszadalmas folyamatnak értünk most a végére, hiszen még év elején pályáztuk meg a köztársasági pályázatot. Az önkormányzat 6 millió dinárt biztosított a pályázatra, valamint még 6 milliót adott hozzá az energetikai minisztérium. Összesen 124-en pályáztak, de csak 77 nyertes pályázóval kötött szerződést az önkormányzat. Szerettük volna, ha ez a szám magasabb, mert számomra fontos, hogy mindenkit támogatni tudjunk, de nálunk és más községekben is a minisztérium szabályzata által történt a kedvezményezettek kiválasztása. A terepi munkát végző bizottság a minisztérium szabályzata és pontozási rendszere alapján pontozta a pályázókat, így azokat tudjuk támogatásban részesíteni, akik e szabályzat minden pontjának megfeleltek. Így is azt kell hogy mondjam, ez egy jó szám, hiszen mi vagyunk az egyik legkisebb önkormányzat, mégis annyi nyertessel tudtunk szerződést kötni, mint más nagyobb önkormányzatok – mondta el az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy az ablakcserére vonatkozó pályázat volt a legnépszerűbb. A nyertesek 54 százaléka ebben a kategóriában nyert, a másik népszerű kategória pedig a gázkazánok beszerzése volt. Sándor hangot adott reményének, hogy a minisztérium a jövőben is támogatni fogja az efféle törekvéseket. Ha lesz ilyen pályázat, akkor Kishegyes község önkormányzata részt fog venni rajta. A cél, hogy minden polgár költséghatékonyan tudjon fűteni ebben a nehéz időszakban – fogalmazott.

Az energiahatékonysági pályázaton összesen 5 kategória szerepelt – számolt be lapunknak Puskás Valéria, a pályázat koordinátora.

– Az első kategóriába tartozott a nyílászárók cseréje, és erre a célra 42-en kapnak támogatást, összesen 4 950 000 dinárt. A második kategória a gázkazánok cseréje, amire 28 pályázó kap pénzt, összesen 2 230 000 dinárt. A második és negyedik kategóriát összekötő kategória a gázkazánok és radiátorok cseréje. Ebben a kategóriában ketten pályáztak sikeresen, és összesen 410 000 dinárt kapnak. A következő kategória a biomassza- és gázkazánok, valamint radiátorok beépítése vagy cseréje. Itt három kedvezményezett van, és összesen 570 000 dinár jut nekik. Az utolsó kategória a vízmelegítő napkollektorok beszerelése volt, amire ketten pályáztak sikeresen, és összesen 280 000 dinárt kaptak – mondta el Puskás, majd arról is szólt, hogy a polgárok hamarosan újabb pályázaton vehetnek részt, amely áramtermelésre szolgáló napkollektorok beszerelésére vonatkozik. Tegnap zárult a kivitelezők számára kiírt pályázat, és nemsokára ki fogják írni a pályázatot a község polgárai számára – számolt be a koordinátor.