2024. április 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Fókuszban Marseille és Lisszabon

Ahogyan azt már többször pedzegettük, a BL D csoportja lehet messze a legizgalmasabb, és valóban így is alakultak a dolgok, hiszen a ma esti utolsó játéknapra fordulva gyakorlatilag semmi sem dőlt el a Tottenhammel (8 pont), Sportinggal (7), Frankfurttal (7) és Marseille-jel (6) felálló kvartettben. A legjobb helyzetben lévő Liliomosok számára a döntetlen biztosan elégséges a kikötővárosban, ám az Olympic Londonban még egy teljes félidőn keresztül emberhátrányban is kemény ellenfél volt (2:0), és a hazai közönség minden bizonnyal százszázalékos teljesítménybe hajszolja majd a francia gárdát. Eközben Lisszabonban egy klasszikus ki-ki meccsre kerül sor a Sporting és a Frankfurt között azzal, hogy a felek első, frankfurti ütközetét a portugálok 3:0-ra behúzták. Egy esetleges, Spursszel kiegészülő hármas pontazonosság esetén a Sporting élvez előnyt az egymás ellen szerzett pontok miatt.

Az A és a B csoportban már csak a csoportelsőség a kérdés a Napoli és a Liverpool, illetve a Brugge és a Porto között, utóbbi pedig nem egymás elleni csatában dől el. A C jelű négyesben már a sorrend sem kérdés, a Bayern mögött az Inter lesz a második.

Közel a tűzhöz

Több európai topbajnokság vasárnap esti mérkőzésein is olyan csapatok nyertek, akik ezzel létfontosságú pontokat szereztek ahhoz, hogy a hamarosan közelgő világbajnoki szünetet az élmezőnyben vagy legalábbis ahhoz közel várják be. A Premier League-ben a Vörös Ördögök Rashford fejesével verték a Kalapácsosokat, a Bundesligában pedig a Freiburg Grifo duplájával győzött Gelsenkirchenben, és továbbra is „ragad” az éllovasokra. Spanyolországban két közvetlen riválisok közti rangadót tartottak olyan gárdák főszereplésével, akik vélhetően az európai helyekért lesznek versenyben, és a Bilbao, valamint a Betis ünnepelhetett. Franciaországban viszont a Lorient a rosszul álló Nice ellen elmulasztotta a lehetőséget, hogy a második helyre ugorjon, ahogyan a Serie A-ban is ziccert hagyott ki a Milan és a Lazio.

Angol bajnokság, a 14. fordulóban: Manchester United–West Ham 1:0. Az élcsoport: Arsenal (–1) 31, Manchester City (–1) 29, Tottenham 26, Newcastle 24, Manchester United (–1) 23 pont stb. Francia bajnokság, a 13. fordulóban: Lorient–Nice 1:2, Lyon–Lille 1:0. Az élcsoport: PSG 35, Lens 30, Rennes és Lorient 27, Marseille és Monaco 24 pont stb. Német bajnokság, a 12. fordulóban: Schalke–Freiburg 0:2, Köln–Hoffenheim 1:1. Az élcsoport: Union 26, Bayern 25, Freiburg 24, Borussia (D) 22 pont stb. Olasz bajnokság, a 12. fordulóban: Lazio–Salernitana 1:2, Torino–Milan 2:1. Az élcsoport: Napoli 32, Atalanta 27, Milan 26, Lazio és Inter 24 pont stb. Spanyol bajnokság, a 12. fordulóban: Athletic Bilbao–Villarreal 1:0, Real Sociedad–Betis 0:2. Az élcsoport: Real Madrid 32, Barcelona 31, Atlético Madrid és Betis 23, Real Sociedad 22, Athletic Bilbao 21 pont stb.