2024. április 23., kedd
FORMULA–1

Túl óvatos volt a Mercedes

Földrajzi sajátosságai miatt a 2200 méter tengerszint feletti magasságon fekvő mexikóvárosi pálya rendre átformálja kissé az az évi Formula–1-es erőviszonyokat. Idén úgy tűnt, a körülmények a Mercedesnek kedveznek, a csapat azonban végül újfent elesett szezonbeli első győzelmének megszerzésétől. Az istállónál úgy számoltak, a ritkább levegő miatt a riválisokénál nagyobb légellenállású autójuk hátránya itt kevésbé mutatkozik meg, idei legjobb időmérőjük után pedig George Russell és Lewis Hamilton a 2. és a 3. helyre sorakozhatott fel a pole-ban álló Max Verstappen mögött.

A rajt utáni hosszú gyorsulási szakasz a múltban rendre hátrányt jelentett az élről indulónak ezen a pályán, most viszont a Red Bull világbajnoka remekül védekezett, és Hamilton előtt az első helyen fordult el. A Red Bullok a lágy, a Mercedesek viszont a közepes keverékű gumikon rajtoltak, és sokáig úgy tűnt, a taktikai előny utóbbiaknál lehet azáltal, hogy ellenfelükkel szemben egyetlen kiállással teljesítik majd a futamot. Hamiltonék a táv felénél a kemény keverékre váltottak, ám a Red Bullnál hamarosan felismerték, hogy az abroncsok a vártnál kevésbé kopnak, így ők a közepeset választva is könnyedén abszolválták a versenyt egyetlen kerékcserével. Verstappen vezetése tehát nem került veszélybe, a holland ezzel idén már 14. győzelmét aratta, ami rekordnak számít egy szezonon belül.

Sergio Pérez a tavalyi év után idén is harmadik lett, így a dobogón ünnepelhetett hazai közönsége előtt, a Ferrarinak viszont a ritkább levegő miatt lejjebb kellett vennie a motorteljesítményt, Carlos Sainz és Charles Leclerc csak az 5–6. lett. A futam végén Daniel Ricciardo 7. helyig való előretörése jelentette a fő látványosságot, ami a McLarennek sokat jelentett az Alpine elleni pontharcban, az ausztrál sorsán azonban nem segít: mint elismerte, 2023-ra biztosan kiszorul a mezőnyből.

A Mexikóvárosi Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:38:36,729, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +15,1 másodperc hátrány, 3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +18,0, 4. George Russell (brit, Mercedes) +49,4, 5. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +58,1 stb.

A világbajnokság állása: 1. Verstappen 416 pont, 2. Pérez 280, 3. Leclerc 275, 4. Russell 231, 5. Hamilton 216 stb. Csapatok: 1. Red Bull 696 pont, 2. Ferrari 487, 3. Mercedes 447, 4. Alpine 153, 5. McLaren 146 stb.