2024. április 19., péntek

Szerbia erősítené együttműködését Kínával

Dačić szerint Peking és Belgrád kizárólag saját érdekeire összpontosít

Területi integritása megőrzésének vonatkozásában Szerbia számára rendkívül fontos a Kínai Népköztársaság támogatása, ezért az ország a továbbiakban is a kínai érdekeket kívánja képviselni, fejtette ki kedden Ivica Dačić külügyminiszter az Új világtrendek a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának tükrében elnevezésű belgrádi konferencián. A tárcavezető reméli, hogy a két országnak sikerül elmélyítenie eddigi együttműködését, mindenekelőtt a gazdaság és az infrastruktúra területén.

Terület szempontjából Szerbia nem nagy ország, ám nagy barátja mindazoknak, akik megértik és tiszteletben tartják érdekeit, fogalmazott Dačić, majd a KKP 20. kongresszusa kapcsán közölte, ez nem csupán pártösszejövetel volt, hanem Kína egészének a szempontjából fontos esemény, elvégre ott határozták meg az ország állampolitikájának jövőbeni irányvonalát.

– A belgrádi konferencia kiváló lehetőség arra, hogy új lendülettel vigyük előbbre a két ország együttműködését, mert ebből kölcsönös haszon származik. A KKP 20. kongresszusán megállapított irányvonal és tervek nemcsak Kína jövőbeni fejlődésének, hanem a globális béke megőrzésének, valamint a törékeny világgazdaság megerősödésének a szempontjából is fontosak. Hszi Csin-ping újraválasztott pártfőtitkár és Kína államfője már nem egyszer bizonyította, hogy a Szerbiával való barátság elkötelezettje. Az Egy övezet, egy út projektum az országaink közötti együttműködés tartóoszlopa, Szerbia azon országok egyike, amelyek elsőként ismerték fel a projektumban rejlő lehetőségeket. Kína és Szerbia nem mások érdekeire összpontosítanak, hanem kizárólag a sajátjukra – fogalmazott Dačić.

A múlt héten megválasztott külügyminiszter az N1 tv hírösszeállítása szerint a következőket ugyancsak kiemelte: „Mindig is mondtam, hogy a kínaiakkal együtt másfél milliárdan vagyunk.”

Gya Li, a kínai külügyminiszter különmegbízottja videokapcsolaton keresztül szólalt fel a konferencián, mondván, hogy a KKP 20. kongresszusán megerősítést nyert: országa továbbra is a békés fejlődés elkötelezettje marad. Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetlen olyan állandó tagja, amelyik megígérte, hogy soha nem vet be atomfegyvert, emelte ki Gya Li. Hozzátette, Kína a jövőben is erősíteni tervezi a globális partnerséget. Mint az kiderült, az Új Selyemútnak is nevezett Egy övezet, egy út projektum keretében Kína eddig 149 országgal és 32 szervezettel írt alá együttműködési megállapodást, valamint megalapította az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot. A már megkezdett projektumok egyike a Belgrád–Budapest vasútvonal felújítása, emelte ki Gya Li.

Dačić és az orosz medve

DanielSerwer, a Johns Hopkins Egyetem tanára néhány nappal ezelőtti elemzésében abbéli véleményének adott hangot, hogy Szerbia a jövőben még az eddigieknél is szorosabbra fűzi kapcsolatait Kínával. Noha a Nyugat arra számít, hogy Szerbia szankciókat foganatosít Oroszországgal szemben, nem valószínű, hogy ez megtörténik, mondta az Amerika Hangja (VOA) portálnak nyilatkozva. Serwer arra számít, hogy Belgrád megpróbál eltávolodni az orosz befolyástól, ám ezzel párhuzamosan nem a Nyugat, hanem Kína felé fordul.

– Az is tény, hogy Ivica Dačić új külügyminiszter az Oroszországgal ápolt kapcsolatok megőrzését szorgalmazza. Egyszer azt mondta nekem, hogy Szerbiának szüksége van az orosz medve ölelésére – fejtette ki Serwer.