2024. április 26., péntek

A zsír ára is egekbe szökött

Sem a disznózsírt, sem a tepertőt, vagy népiesen töpörtyűt nem kerülte el a drágulás. Egy kilogramm disznózsír akár 460 dinárba is kerülhet, néhány hónappal ezelőtt pedig az ára 200 dinár körül volt, írja a 021.rs hírportál.
A töpörtyű bolti ára meghaladja a kilogrammonkénti 2 ezer dinárt.
A napraforgóolaj drágulása miatt egyre kelendőbb a disznózsír, de az elemzők szerint annak népszerűsége a szerbiai sertésállomány drasztikus visszaesésével is magyarázható.
– A sertés élősúlyának jelenlegi ára 270 dinár körül mozog, de van aki 240 dinárért árulja. Kilogrammonkénti 300 dináros ár alatt nem éri meg eladni. Mindez kevés, ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel drágultak az élelmezéshez szükséges árak – mutatott rá Karol Horvat petrőci gazda a Novostinak.

A disznózsír esetében szinte minden csomagon, még az ország leghíresebb termelőinek és feldolgozóinak termékein is a „hazai" felirat szerepel, ami nyilvánvalóan nem igaz. Szinte sehol sem áll az a felirat, hogy „Szerbiában készült", ami az 50 százaléknál nagyobb arányban hazai eredetű alapanyagot tartalmazó termékeknél törvényileg kötelező.
Ugyanez a helyzet a töpörtyűvel is. Minden termék import húsból készül.