2024. április 19., péntek

Lesz aki továbbviszi a kolbászkészítés tudományát

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Szerémségi Kolbászfesztivált Šiden

Október utolsó szombatján a šidi városi parkban került Srem klob- kob fest elnevezéssel 25. alkalommal megrendezésre a szerémségi kolbászfesztivál. Az idei rendezvény ismét nemzetközi jellegű volt, hiszen a hazai kolbászgyúrók mellett a magyarországi Békéscsabáról és Pécsről, a szlovákiai Érsekújvárról, Szlovéniából Sevnica és Ormož településekről, Horvátországból Samobor városából, valamint a Sveti Petar u Šumi faluból, és a boszniai Szerb Köztársaságból, Bosanska Gradiška községből érkeztek gyúrócsapatok, akik bemutatták, hogy náluk hogyan készítik ezt a mindenki számára kedvenc finomságot. A látogatók a kolbászfesztivál keretében több helyen és kedvező áron vásárolhattak frissen sült kolbászt, ez mellett több mint 100 kiállító mutatta be és árulta termékét.

Dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár lapunknak elmondta, Vajdaságban több jelentős és hagyományos gasztronómiai rendezvényt szerveznek, ezek közül kiemelhető a šidi kolbászfesztivál, amelyet az idén immár 25. alkalommal rendeztek meg.

− A titkárság igyekszik felkarolni minél több ilyen és hasonló rendezvényt, hiszen a gasztronómiai kínálat mellett ilyenkor egy helyen láthatók a régi mesterségek, a kisiparosok, fiatal vállalkozók stb. termékei is, mindez együtt pedig a turizmus fellendülését hozza magával, egyúttal pedig hagyományőrző jellegű, hiszen kiváló lehetőség nyílik a tartományban élő nemzeti kisebbségek hagyományainak megismerésére. Fő célunk, hogy elérjük a 2019-ben megvalósított turisztikai „csúcsot”, és úgy tűnik, hogy sikerülni fog. Újvidék és Szabadka bekerült az ország legjobb öt turisztikai városa közé, az idegenforgalmi bevétel megközelíti a 200 millió eurót, úgy gondolom, hogy még több ilyen és hasonló jellegű rendezvényre van szükség – fogalmazott Nenad Ivanišević.