2024. március 28., csütörtök
NŐI EB

Küszöbön a kerethirdetés

Európa nemzeti női kézilabdacsapatai a felkészülés utolsó napjait élik az e hét pénteken kezdődő kontinenstorna előtt, amelyet három volt jugoszláv tagállam négy városa, Ljubljana, Celje, Podgorica és Szkopje rendez.

A Golovin Vlagyimir vezette magyar válogatott szombaton Tatabányán Románia ellen játszott felkészülési mérkőzést, amely a két csapat történetének 100. egymás elleni találkozója volt. Azok után, hogy a félidőt kétgólos hátránnyal zárták (15:17), a magyarok végül magabiztosan nyertek (33:28), a sűrűn rotálódó csapatban pedig pályára lépett az adai Albek Anna is, aki két góllal járult hozzá a mérleghez. A szövetségi kapitányban azonban bőven maradt hiányérzet a lányok játékát látva, védekezésben az ütközések hiányát, támadásokban a kapkodást emelte ki. „Előfordultak érthetetlen labdaeladások és megoldások támadásban. Ha ezt egy ember csinálja, azt mondom, oké, de mindenki elkövetett egyet-egyet, ami nem kevés.” A magyarok ma Németország ellen egy újabb edzőmeccset tartanak, ezt követően véglegesíti Golovin a 18 fős utazó keretét, akik a ljubljanai A csoportban Norvégiát, Horvátországot és Svájcot kapták ellenfélül.

Albek Anna lövésre készül a Románia elleni találkozón (Fotó: MTI)

Albek Anna lövésre készül a Románia elleni találkozón (Fotó: MTI)

A szerb válogatott ezzel szemben már nem játszik mérkőzéseket az Eb előtti utolsó napokban – legutóbb egy hónapja Romániában léptek pályára egy felkészülési tornán –, ehelyett a csapat a múlt hét közepe óta Ópázován, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség sportközpontjában edz, és november 2-án indul Celjébe. Uroš Bregar kapitány is a végsőkig kivár a végleges keret kihirdetésével, amely keret a rendkívül erős B csoportban Dániával, Svédországgal és Szlovéniával csap majd össze.

Amennyiben a magyar és a szerb válogatott is az első három hely valamelyikén végezve továbbjut a csoportjából, a középdöntőben egymás ellen is összecsapnak majd.