2023. február 2., csütörtök

Újraindulnak a hajóellenőrzések a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében

A török és ENSZ-csapatok újrakezdték a hajóellenőrzéseket a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodás keretében – közölte az ENSZ-szóvivője hétfőn, miután Oroszország a hétvégén felfüggesztette részvételét az egyezményben.

Oroszország közölte, hogy „határozatlan időre" felfüggeszti közreműködését az egyezségben, mert nem tudja „szavatolni a polgári hajók biztonságát", miután a fekete-tengeri flottáját megtámadták.

Az ENSZ közölte, hogy hétfőn megállapodott Ukrajnával és Törökországgal 16 hajó – 12 ukrán kikötőből kifelé tartó és 4 befelé tartó – haladási tervéről, és a nap folyamán 40 kifelé tartó, Isztambul közelében horgonyzó hajót kíván ellenőrizni.

Ezzel egy időben Franciaország bejelentette, azon dolgozik, hogy Ukrajna szárazföldi útvonalon exportálhasson élelmiszert Lengyelországon vagy Románián keresztül, ne pedig a Fekete-tengeren át.

Marc Fesneau, az agrártárca vezetője az RMC rádiónak kijelentette: olyan rendszer kidolgozásán munkálkodnak, amely nem teszi ki a szállítmányokat Vlagyimir Putyin orosz elnök jó vagy ebben az esetben rossz akaratának.

A búza és a kukorica ára egyaránt emelkedett hétfőn, miután Oroszország kilépett a megállapodásból.

Fesneau azt mondta, hogy a francia fogyasztók számára „nem lesz közvetlen következménye" az orosz lépésnek.