2024. március 29., péntek

Szerbiában se legyen HPV!

Ingyenesen igényelhető a méhnyakrákot is okozó vírus elleni védőoltás – Újvidéken már több mint kétezer fiatalt beoltottak

Nagyon fontos tudatosítani az emberekben a betegségmegelőzés fontosságát, amelyben jelentős szerepe van a vakcináknak – hangzott el azon a konferencián, amelyet a Szülők Egyesülete szervezett meg tegnap annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a humánpapiloma-vírus (HPV) elleni védőoltás jelentőségére. Szerbiában ugyanis június óta van lehetőség arra, hogy a fiatalok felvegyék azt a vakcinát, amellyel leghatékonyabban lehet védekezni a méhnyakrák ellen, de számos más megbetegedés megelőzésében is jelentős szerepe van.

Sokfajta HPV létezik, és elsősorban a bőr vagy a nyálkahártya gyulladását okozza. Az emberek többsége élete folyamán legalább egyszer megfertőződik valamelyik fajtával, de legtöbbjük észre sem veszi, hisz az immunrendszer normális esetben leküzdi a fertőzést. Azoknál azonban, akiknél ez nem történik meg, súlyos következményeket okozhat a HPV – mondták a szakemberek a Master Központban szervezett konferencián.

Hozzátették: húsz rákos esetből egyet biztosan HPV okoz, a méhnyakráknál viszont az esetek 99,7 százalékában kimutatható a vírus jelenléte. 2020-ban Szerbiában 1087 nőnél állapítottak meg méhnyakrákot, és 453 nő sajnos ebben a betegségben hunyt el – ismertette a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adatait Katarina Boričić, az intézet igazgatója.

A HPV elleni védőoltás jelentőségére a Szülők Egyesülete hívja fel a figyelmet országszerte (Fotó: Tóth D. Lívia)

A HPV elleni védőoltás jelentőségére a Szülők Egyesülete hívja fel a figyelmet országszerte (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az intézet volt annak a projektumnak a kezdeményezője is, amely először szorgalmazta a 12–18 éves gyermekek immunizálását Szerbiában. Június óta ugyanis országszerte ingyenesen felvehetik az iskoláskorú gyerekek a HPV elleni védőoltást, Újvidéken azonban ezt már 2020 óta megtehetik – mondta Dragan Stajić, az egészségüggyel megbízott városi tanács tagja.

– Újvidék város a népességügyi minisztériummal együttműködve valósította meg a programot, amelynek keretében több mint 1500 vakcinát szereztünk be. Erre a célra két évvel ezelőtt 10 millió dinárt különítettünk el a városi költségvetésből, következő évben már 15 millió dinárra növeltük a keretösszeget, és 2200 védőoltást biztosítottunk a lakosoknak. Ez volt az az év, amikor a lányok mellett a fiúkat is bevontuk a programba, hisz számukra is fontos a megelőzés – emelte ki a konferencián a szakorvos. Hozzátette: a HPV a méhnyak- és hüvelyrák mellett a vastagbélrák, a száj- és garatrák, illetve a hímvesszőrák okozója is lehet.

A programot a városi vezetés az Újvidéki Egészségházzal együttműködve valósította meg. Az intézmény az elsők között van a méhnyakrák korai felismerését szorgalmazó megelőző vizsgálatok számát illetően is – mondta Veselin Bojat, az Újvidéki Egészségház igazgatója.

– Az eddigiekben több mint kétezer gyereket oltottunk be a program keretében, ezt az oktatási és reproduktív központunk valósította meg. A központ a városi és állami vezetés támogatásával nyílt meg újra, mert felismertük, hogy a fiataljainknak nincs elegendő ismerete a nemi életről, a szexuálisan terjedő betegségekről, ahogyan a védelemről, illetve a megelőzésről sem. Ebben nyújtunk segítséget számukra – hangsúlyozta az igazgató.

A Szülők Egyesülete már évek óta támogat minden olyan állami vagy független kezdeményezést, amely a méhnyakrák, illetve más olyan betegség megelőzését szolgálja, amit a HPV okoz – mondta a szervező nevében Gordana Plemić, az egyesület igazgatója.

– A HPV: Nem! elnevezésű kampányunkat azért indítottuk útjára, hogy a szülők megfelelő információkhoz juthassanak a védőoltással kapcsolatban. A szakorvosokkal és az intézményvezetőkkel együtt járjuk a nagyvárosokat és a vakcina jelentőségéről, biztonságáról, valamint hatékonyságáról beszélgetünk a szülőkkel. A kampány keretében honlapot is nyitottunk: a hpvinfo.rs oldalon a szülők és a fiatalok is részletesen informálódhatnak mind a vírusról, mind a védőoltásról – emelte ki az egyesület igazgatója.

A konferencián elhangzott az is, hogy a világ fejlettebb országaiban már teljesen leküzdötték a HPV-t. A vakcinát 2006 óta alkalmazzák a betegségek megelőzéseként: azóta 140 országban több mint 500 millió adag védőoltást adtak be a fiatal lányoknak és fiúknak.