2024. április 19., péntek

Képregény-kiállítás a Kreatív negyedben

Az első nagy példányszámban megjelenő jugoszláv képregényt, amelyik Mirko és Slavko, a két partizán hírvivő történeteit mesélte el, kiállítás formájában dolgozták fek Mirko és Slavko-sosem rabságban címmel, amelyet pénteken nyitottak meg a Kreatív negyedben.

A kiállítás harminckét pannón tekinthető meg, ami az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap, valamint a belgrádi Dadov Ifjúsági Színház együttműködésének köszönhetően valósult meg.

A kiállítás a Mást? Európát című programív keretében megvalósuló utolsó programelképzelés részét képezi, Képregények városa elnevezéssel. Az aktuális programív az európai kultúra és művészetek domináns értékeivel foglalkozik, valamint az események során a hangsúlyt a marginalizált csoportokra helyezik. A megnyitón jelen volt többek között Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja és Nataša Mihailović Vacić Belgrád város kulturális titkára is.

Dalibor Rožić ez alkalommal megelégedettségének adott hangot, hogy a program által sikerült együttműködést megvalósítani Belgráddal, pontosabban a Dadov színházzal, mivel szavai szerint ez a lényege az Európa Kulturális Fővárosa projekt során kivitelezett programoknak, hogy a minél több résztvevő által minőségesebbé tudják tenni a kulturális tartalmakat.

– Ez az érdekes kiállítás pontosan egy ilyen tartalom. Örömömre szolgál, hogy a népszerű Mirko és Slavko újszerű módon lettek bemutatva és a kultúra, valamint a művészet szolgálatába álltak. Úgy gondolom, hogy Újvidék jól valósítja meg az Európa Kulturális Fővárosa projektet, ugyanis számos infrastrukturális beruházás valósult meg, amelyek sorából kiemelkedik a Kreatív negyed, ami a jobbá váló átalakulás egyik szimbóluma. Emellett középpontba helyeztük a kultúrát és nyílt teret biztosítottunk a kommunikációnak a művelődési intézmények és a civil szféra között – hangsúlyozta Rožić.

A Mirko és Slavko-sosem rabságban elnevezésű kiállítást a Stefan despota sugárúton helyezték el, a Fabrika előtt. A kiállítást vasárnapig tekinthetik meg az érdeklődők.