2024. március 28., csütörtök

Új polgármester Újvidék élén

Milan Đurić a város további fejlesztése mellett áll ki

– Nagy tiszteletként és előléptetésként, de egyúttal hatalmas felelősségként élem meg új tisztségemet, megválasztásomat a Szerb Athén, Európa Kulturális Fővárosa polgármesterének. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a város a jövőben is fejlődjön gazdaságilag, hogy modernizálódjon, az új hidakért, azért, hogy a legjobb óvodáink, iskoláink és egészségházaink legyenek, azért, hogy idős polgártársainkat tisztelet övezze, azért, hogy a világban szerteszét szóródott, nagy tudást hordozó embereink visszatérjenek – ígérte az új polgármester, miután a városi képviselő-testület döntött személyéről.

A városi tanács összetétele nem változott, az új polgármester, Milan Đurić helyére Igor Crnobaracot választották meg polgármester-helyettesnek.

– A csodálatos eredményeink, amelyeket az élet minden területén elértünk, arra sarkall bennünket, hogy a folytonosság politikáját kövessük. Nagyon fontos, hogy az utóbbi években stabil anyagi helyzettel rendelkezünk. Tíz esztendővel ezelőtt a városi költségvetés 21 milliárd 285 millió dinárt tett ki. Napjainkban a költségvetésünk ennek a duplája, ami 40 milliárd 808 millió dinárt jelent. Továbbra is aktívan fogunk dolgozni az újabb beruházások megvalósításáért, és ezzel párhuzamosan lobbizni fogunk a városunkban működő vállalatoknál, hogy nálunk valósítsák meg a terveiket és újvidékieket foglalkoztassanak. A városunk még egy rendkívül jelentős projektje, amelynek műszaki tervdokumentációja is elkészült, a Regionális Hulladéklerakó Központ kiépítése, amely Újvidéken kívül Palánka, Petrőc, Belcsény, Zsablya, Szenttamás, Temerin és Verbász községeket is érinti. Az első szakaszra 86 millió eurót fordítottunk, amelynek megvalósítására az uniós alapokból vissza nem térítendő anyagi eszközök 50 százalékát biztosítottuk – hangsúlyozta Đurić.

Az új polgármester szerint jövőre három hídépítés zajlik majd a város területén (Fotó: Ótos András felvétele)

Az új polgármester szerint jövőre három hídépítés zajlik majd a város területén (Fotó: Ótos András felvétele)

Az újdonsült polgármester az egészségügybe, a szociális védelembe, az oktatásba, a kommunális infrastruktúrába és a kerékpárutak hálózatának bővítésébe való beruházásokat jelentett be. Szavai szerint szem előtt tartják a város minden részének arányos fejlesztésének alapelvét.

– Végre egy lépésre kerültünk Újvidék egyik jelképének, a Vajdasági Sport- és Üzletközpont (SPENS) teljes körű felújításához. Folyamatban a műszaki tervdokumentáció kidolgozása, a felújítási munkálatok pedig várhatóan 2024 elején fognak megkezdődni – jelentette be Đurić.

Újvidék az új polgármesterrel az élén folytatni fogja a beruházásokat a környezetvédelembe is, amelyre idáig négymilliárd dinárt fordítottak. Csaknem 24 ezer facsemetét ültettek el és három évtizedet követően a város egy új parkkal bővült az Újtelep városrészen, míg hatvan év után megkezdődött a botanikus kert kiépítése is.

– Várakozásim szerint jövőre a városban három hídépítés zajlik majd. Az Európa sugárút meghosszabbítására vonatkozó első tervet még az 1934-es városrendezési tervbe foglalták bele. Napjainkban ez a híd kimagasló helyet foglal el, mivel a nemzetközi úthálózat részét képezi. A közlekedési előnyök mellett egész biztos vagyok benne, hogy a város egyik új jelképévé fog válni. Az idén megkezdődött az ötödik híd építése, ami a Fruška gora-i átjáró részét képezi és összeköttetést jelent az E–75-ös, valamint a Nagybecskerek felé vezető jövőbeni autópályával is. Emellett kerülőutat is jelent egyben, amelynek köszönhetően tehermentesítődik a Partizán utca a kamionforgalomtól. A terveink között szerepel a harmadik, gyalogos–kerékpár híd is, ami az egykori Ferenc József híd tartóoszlopaira fog épülni, a műszaki tervdokumentáció kidolgozása pedig már folyamatban van. Az elképzelés szerint összekapcsolja majd a bácskai és a szerémségi oldalt és egyfajta „zöld korridort” fog képezni, amely összeköti az egyetemi parkot a botanikus kerttel – magyarázta az új polgármester.