2024. március 28., csütörtök

Pénzbeli támogatás a kistermelőknek

Hétfőn még átadható a pályázati dokumentáció

Október 31-ig igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást a topolyai község területén bejegyzett családi gazdaságok. Az illetékesek ennek kapcsán felhívják a figyelmet, hogy hétfőn még át lehet adni a kérelmeket. Állatorvosi költségek, kamatterhek, biztosítási költségek, gyógyszerek és vitaminok beszerzésének társfinanszírozására lehet pályázni egészen a hónap végéig. Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere számolt be róla, hogy idén a keret 13 milliót tesz ki.

A pályázati űrlapok és minden további részletes információ megtalálható Topolya község honlapján. Az érdeklődők többsége azonban a tapasztalatok szerint segítséget vesz igénybe a kérelmek átadásakor. Szabó Szabados Szilvia Topolya Község Fejlesztési Társulásának szakmunkatársa, Slingár Irén pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdásza, akikhez a községi pályázaton történő részvétel mellett az átadott napraforgó utáni állami támogatás igénylése ügyében fordulnak nagyon sokan ezekben a napokban. Utóbbi igényléseket postán kell küldeni, vagy személyesen átadni a minisztériumban, a kifizetési osztályon, ami egy külön probléma. Tapasztalataik szerint általában a termelők nem mernek saját maguk hozzányúlni ehhez az ügyhöz, tehát segítséget kérnek, a formanyomtatványok kitöltésében, valamint a szükséges dokumentumok beszerzésében is. Mindez nem megy simán, nagyon sok problémába ütköznek, mert sok felvásárló van, sokféle dokumentumot adnak ki, nem mindegyik felel meg a követelményeknek. Azt is be kell bizonyítani, hogy összesen hány kiló napraforgót adtak át, valamint azt is, hogy ezeket az összeget ki is fizette a cég. Sok esetben azonban a cég csak különbözetet fizet, mert a termelők tartoztak a vetőmagért vagy műtrágyáért, amit levonnak az összegből. Mindezek csak bonyolítják az ügyintézését.

A község által kiírt pályázatokra viszont, akárcsak korábban, világos feltételekkel pályázhatnak a bejegyzett termelők. Akárcsak tavaly, 13 millió dinárt irányoztak elő. Kovács Viktor, a községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse elmondta, hogy az iktatóban 8 és 14 óra között hétfőn még át lehet adni a pályázati kérelmeket a szükséges dokumentációval együtt. A feltételek között szerepel többi között, hogy a topolyai község területén legyen bejegyezve a gazdaság, valamint hogy az igénylőnek ne legyen adótartozása.

Jól jön most minden formája a támogatásoknak a kistermelők számára. Az aszály következményei sokáig éreztetik még hatásukat. Az üzemanyag, a vetőmag és a műtrágya is jelentősen megdrágult. Az őszi vetés lassan a végéhez közeledik, több helyen már zöldell a gabona.