2024. április 23., kedd

A jövő élsportolói

Sokan érdeklődnek a birkózási lehetőség iránt Kishegyes községben – Jövőre új birkózóiskolák nyílnak Vajdaságban

A magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a közelmúltban birkózóedzések indultak a bácsfeketehegyi és a kishegyesi általános iskolákban. Az új sportolási lehetőség sok fiatalt vonz, fiúkat, lányokat egyaránt. Szegedinszki Igor edző arról számolt be lapunknak, hogy jelenleg mintegy 70 gyermekkel dolgoznak.

A lányok is érdeklődnek a birkózósport iránt ( Lakatos János felvétele)

A lányok is érdeklődnek a birkózósport iránt ( Lakatos János felvétele)

– Kishegyesen körülbelül 35 gyerek szokott minden edzésen részt venni, Bácsfeketehegyen pedig nagyjából 30. A listán többen is fel vannak írva, de mindig van, aki nem tud eljönni. Összesen mintegy 70 gyerekről beszélhetünk, és egyre több lány jelentkezik. Kishegyesen 10-en vannak, Bácsfeketehegyen pedig 7-en. Az edzéseken az elsős–nyolcadikos korosztályú gyerekek vesznek részt, Bácsfeketehegyen van egy-két óvodásunk és egy-két középiskolásunk is. Hetente kétszer tartunk edzéseket, Bácsfeketehegyen hétfőn és szerdán, Kishegyesen pedig kedden és csütörtökön. Az edzések másfél órásak, s azért van szükség ennyi időre, mert a szőnyeget minden edzés előtt le kell raknunk, és a végén felszednünk. Az elmondható, hogy a gyerekek jól haladnak, és szinte minden edzésre jön új gyerek, aki szeretne csatlakozni – mondta el az edző, majd arról is szólt, hogy a gyerekek nagyon lelkesek az edzések iránt, de csak jövőre, amikor versenyekre tudnak menni, akkor fog letisztázódni, hogy ki mennyire gondolja komolyan.

– Jelenleg még folyamatban van a klub hivatalos bejegyzése. Amikor ez meglesz, akkor be kell tagosodnunk a vajdasági és a szerbiai birkózószövetségekbe, és csak ekkor tudjuk regisztrálni a gyerekeket. Viszont mivel küzdősportról van szó, még fél évig nem versenyezhetnek. E miatt a folyamat miatt a tavaszi vajdasági és országos szintű versenyeken még nem tudunk részt venni, de nem is baj, ha nem egy országos bajnoksággal kezdünk. Később kezdődnek a klubversenyek, s ezeken szeretnénk elindulni – számolt be Szegedinszki.

Az edzések megkezdéséhez Kishegyes községben nagyon komoly segítséget nyújtott a birkózóakadémia. Kaptak birkózószőnyegeket, edzőruhákat és pólókat – tudtuk meg az edzőtől, aki azt is elmondta, hogy novemberben valószínűleg speciális edzőcipőket is kapnak, ami nagyon nagy segítség lesz.

Edző és tanítványok edzés közben (Lakatos János felvétele)

Edző és tanítványok edzés közben (Lakatos János felvétele)

A héten Kishegyesen járt Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője, aki elmondta, hogy nagyon sokat köszönhetnek a Magyar Nemzeti Tanácsnak.

– Az együttműködésünk a koordinációban valósul meg igazán. Fontos, hogy felhívják a figyelmünket azokra a közegekre, ahol zömében magyarlakta településeken érdeklődés nyilvánul meg a birkózás iránt. Mivel az MNT-nek nagyon komoly infrastruktúrája van, ezért mi ezt nagyon jól tudjuk hasznosítani. Az eddigi tapasztalataink, hogy mindenhol táptalajra találtunk, ahol beindítottuk az iskolákat: Martonoson, Bácsfeketehegyen és Kishegyesen. Bízunk benne, hogy a jövő évi költségvetésünk megengedi, hogy ezeket az iskolákat támogassuk. Amint látjuk Kishegyes községben is, az első lendületnél a növekedés egy állandó folyamat, de majd valószínűleg lesz lemorzsolódás. Fontos, hogy követni tudjuk ezt a fejlődést. A magyar államnak és a Kozma István Birkózó Akadémiának köszönhetően sportszerrel tudjuk ellátni ezeket az iskolákat – mondta el az ügyvezető, majd arról is szólt, hogy további iskolák indítását tervezik Vajdaságban a jövő év során. Fontos, hogy gyerekeknek sportolási lehetőség biztosítsanak – fogalmazott.