2024. április 25., csütörtök
MUZSLYA

Hetvenöt éves a Petőfi Sándor MME

Fennállásának 75. évfordulóját ünnepeli az idén a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. A jeles alkalomból szombaton este ünnepi műsort mutattak be az egyesület színháztermében.

Az egész évad a muzslyai egyesületben a jubileum jegyében zajlik. A folyamatos munkájukért pedig ezúttal jelentős elismerésekben részesültek: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségtől Plakett Díjat kaptak, Magyarországon pedig átvehették a Kallós Zoltán külhoni magyarságért díjat is.

– Remélem, hogy – hasonlóképpen az eddig elmúlt időhöz – továbbra is tudjuk tartani ezt a tempót, ezt az ütemet, ezt a munkához való viszonyulást és eltökélt szándékot, hogy nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat és szokásainkat fenntartsuk, átadjuk a következő nemzedéknek, hogy megszerettessük velük a kultúrát, és valamiképpen próbáljuk magunkhoz vonzani őket, hogy biztosítva legyen a fennmaradásunk – mondta Dobó József, az egyesület elnöke.

Színpadon a díjazottak (Fotó: Kecskés István)

Színpadon a díjazottak (Fotó: Kecskés István)

A rendezvény résztvevőit köszöntötte Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke.

– Elsősorban hálával tartozunk mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben jókedvet, időt nem sajnálva, rendszeresen bejártak a Petőfibe, próbáltak, dolgoztak, a viszontagságok és az akadályok ellenére is. Politikusként viszont megpróbáltam ígéretet tenni, hogy úgy, ahogyan eddig is, ezentúl is segítjük a Petőfit abban, hogy meglegyenek a minimális munkakörülmények, és el tudjanak utazni a különböző föllépésekre. Nagyon jó, hogy itt, a szórványban is mindannyian kitartanak a hagyományaik megőrzése mellett és mindig találnak gyerekeket és fiatalokat is, akik továbbviszik ezt a munkát – mondta Kovács Elvira.

Muzslya rendkívül fontos hely a Közép-Bánátban élő szórványmagyarság megmaradása szempontjából, amiben a kultúra ápolásának külön szerepe van.

– Ez az a nap, ez az a pillanat, amikor azt érzi az ember, hogy beérik valami. Van mire visszatekinteni, van egy közösség, amellyel mindenre vissza lehet tekinteni és van egy olyan közösség, van egy olyan mag és van utánpótlás-generáció – ahogy ezt a színpadon láthattuk is – akiért érdemes tovább csinálni – nyilatkozta Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy a muzslyai egyesület a nehéz időkben is fennmaradjon.

– A kultúregyesületek voltak azok, amelyek összetartották és összefogták a közösséget. Ilyen szempontból rendkívüli közösségmegtartó erejük van, és örülünk annak, hogy egy ilyen 75 éves jubileumot tudunk ma itt ünnepelni Muzslyán. Bízom abban, hogy a következendő időszakban is ez az egyesület fenn tud maradni és olyan értékeket tud adni ennek a közösségnek, amelyeket adott az elmúlt időszakban – mondta Fremond Árpád.

Fremond Árpád mondott beszédet (Fotó: Kecskés István)

Fremond Árpád mondott beszédet (Fotó: Kecskés István)

A jubileumi rendezvényt megáldotta Kalapis Sztoján plébános. Felléptek az egyesület néptáncosai, énekcsoportjai és citerásai, az egyesület egykori vezetői, tagjai és támogatói pedig elismerésben részesültek.