2024. március 29., péntek

Újra egy festményen töltötték ki a mérgüket a környezetvédők

Művérrel öntötték le Henri de Toulouse-Lautrec Ülő bohóc című festményét egy berlini múzeumban vasárnap délután, majd az elkövető a falhoz ragasztotta magát – közölte a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány szóvivője.

Hozzátette: úgy tudni, hogy a műalkotás nem károsodott súlyosan, üveg védte, de a kiállítóterem szövettel borított faláról el kell távolítani a folyadékot és a ragasztót.

A Régi Nemzeti Galéria impresszionista műalkotásokat felvonultató termében kiállított festményt a restaurátorműhelyben átvizsgálják.

A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, aki egyelőre nem mondott semmit az akció indítékáról. A rongáló előtte röplapokat osztott szét a teremben.

Eközben a berlini Természettudományi Múzeumban két klímaaktivista hozzáragasztotta magát egy dinoszauruszcsontváz korlátjához. A narancsszínű mellényt viselő, 34 és 42 éves nőket őrizetbe vették. Transzparensükön az állt: „Mi van, ha a kormány nem tartja kézben a dolgokat?”

Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédő csoport közleményében leszögezte: ha nem akarunk úgy járni, mint a dinoszauruszok, és nem akarjuk kockáztatni a kihalást, akkor most kell cselekednünk.

Egy héttel korábban az Utolsó Nemzedék aktivistái leöntötték burgonyapürével Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását egy potsdami magánmúzeumban. A Szénakazal című világhírű festményt üveg védte meg a rongálástól. Csütörtökön három környezetvédő aktivistát vettek őrizetbe egy hágai múzeumban, mert az olajfelhasználás azonnali leállítását követelve tönkre akarták tenni Jan Vermeer van Delft holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című festményét.