2024. március 28., csütörtök

Innováció és fejlődés a kardiológiában

Szorosabbra fűzi együttműködését a kamenicai és a budapesti szívgyógyászati intézet

A Szerbiai Kardiológus Egyesület az idén negyedik alkalommal szervezte meg éves tanácskozását, ez alkalommal A tudás innovációja és a kardiológia fejlődésének lehetősége Szerbiában címmel. A nemzetközi tudományos tanácskodás megnyitóját pénteken délután a Vajdasági Képviselőház épületében tartották meg, a jelenlévőket Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke is köszöntötte.

– Örömömre szolgál, hogy a Vajdasági Képviselőház házigazdája lehet ennek a rangos tanácskozásnak a nyitórendezvényének. Az idei, kiemelt jelentőségű találkozó témája az innováció, ami örökzöld témaként is felfogható, hiszen az emberi tevékenységnek egy olyan ága, ahol az új tudás és annak alkalmazása életeket menthet. Az efféle rendezvényeken alkalom nyílik arra, hogy az elért eredmények, illetve tapasztalatok bemutatásra kerüljenek. Az orvosok, a nővérek és a szívgyógyászatban dolgozó személyzet olyan potenciális partnerekkel tud találkozni, akik megosztják egymás között tapasztalataikat, hogy hasonló témákban, hasonló helyzetekben, milyen megoldásokhoz folyamodnak – emelte ki Pásztor István.

Dr. Stojšić Milosavljević Anasztázia, a Szerbiai Kardiológus Egyesület elnöke és a tanácskozás szervezője szerint a találkozó célja, hogy összehozza az egészségügyi dolgozókat.

– Fontos, hogy a szívsebészek és a kardiológus szakemberek találkozzanak. Úgy vélem, az egész térség orvosainak kiváló lehetőség ez a rendezvény, hogy új kapcsolatokat építsenek – fogalmazott.

Dr. Merkely Béla, a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora harmadik alkalommal vesz részt a tanácskozáson.

– Mindig jó szívvel jövök ide. Az idén alkalmam volt meglátogatni a kamenicai Kardiológiai Intézetet, és saját szememmel láttam az ott folyó munkát. Meg kellett állapítanom, hogy európai színvonalon végzik nagyon sok beteg ellátását. Az általam vezetett Semmelweis Egyetem és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, valamint az itteni Orvostudományi Kar és a Kamenicai Intézet között nagyon sok együttműködési lehetőséget látok. A Kardiológiai Intézettel megállapodtunk abban, hogy a jövőben közös tanulmányutakat szervezünk, és lehetőséget nyújtunk a fiatal orvosoknak, hogy mindkét intézetbe ellátogatva képzéseken vegyenek részt. A legfontosabb, hogy a klinikai vizsgálatok terén szorosan fogunk együttműködni, ezzel leginkább bizonyíthatjuk, hogy európai szintű munkát végzünk. Megbeszélést folytattam az újvidéki Orvostudományi Kar dékánjával Snežana Brkićtyel is és közös programként Budapesten szervezünk egy továbbképzést, ahova az újvidéki egyetem hallgatóit is meghívjuk – mondta dr. Merkely Béla.

A találkozón nagyszámú kiemelkedő szakorvos vesz részt, akik a legújabb tudományos és szakmai eredményekről és stratégiákról tanácskoznak.