2024. március 29., péntek

Menteni, átadni, megszerettetni

A zentai Rozetta Kézműves Társaság széles körű tevékenységet folytat egész évben

Szinte nem múlhat el esemény Zenta községben és a tágabb környezetben úgy, hogy a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagjai ne lennének jelen ott kiállítóként vagy oktatóként, foglalkozásvezetőként. Sokféle dologgal foglalkoznak, berkeikben az anyukák, a nagymamák, a fiatal lányok, a gyerekek és még a férfiak is találhatnak maguknak olyan hagyományos kézműves-tevékenységet, amelyet elsajátíthatnak és művelhetnek.

Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta elnöke elmondta, hogy az év elején négy A Szakkör elnevezésű foglalkozást indítottak, amelyek Magyarország kormányának támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásával valósultak meg.

– A szakkörökben készült alkotásokat a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben mutattuk be egy kiállításon. Láthattuk a nemezelő, a kosárfonó, a hímző és a gyöngyfűző szakkörben készült alkotásokat is. Ez a kiállítás arra ösztönözte a Rozetta tagjait, hogy folytassák ezeket a munkákat. Mivel nőtt az érdeklődés a szálas anyagok iránt, így a kosárfonás mellett a gyékénnyel és a csuhéval való munkát is beindítjuk, valamint a szövést is. A gyékénnyel és a csuhéval való alkotáshoz oktatót szeretnénk hívni, de előtte rendezni szeretnénk a műhelyeket. A Csoóri Sándor pályázatán 2021-ben nyertünk támogatást eszközbeszerzésre, így a hímző- és drukkolóműhelybe fém tárolószekrényt vásároltak, a fazekasműhelybe polcokat, kisebb eszközöket, a fazekasműhely falát olajos festékkel festettük át, hogy lehessen takarítani, a padlózatát beburkoltuk, tehát ott teljes felújítás volt, az ajtókat és ablakokat is átfestettük. Összecsukható székeket is vásároltunk, amelyeket a műhelyekben is használunk és a rendezvényekre is magunkkal visszük. Több olyan rendezvény is volt az idén, amelynek nem mi voltunk a szervezői, de besegítettünk, hiszen mi kiszolgáljuk Zenta község és a környező települések igényeit a kézművesség terén. Így voltunk a Mosolytengeren, az Interetno Fesztiválon, a Tiszavirág Fesztiválon, kézművesvásárokon jelentünk meg, Zenta községnapi rendezvényén, Adán az Aranykapu-napon, ugyanott a mesterségek napján és számos eseményen még Zentán. A gyermekhét alkalmából is tartottunk több foglalkozást, szövés, bőrözés, varrás is volt, a gyertyaöntést is bemutattuk, és a gyermekhetet az az alkotó- és fafaragó táborunk zárta le, melyet Puskás Ferenc és Bővíz Szilárd szerveztek – foglalta össze Nagy Abonyi Ágnes.

Elmondta még, hogy novemberben és decemberben is lesznek műhelymunkák a Rozettában.

– A népi fazekasság nagyon szépen felfejlődött. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen bekapcsoljuk a munkába az agyagozás iránt érdeklődőket is, és indult is egy tanfolyam. Az agyagozókat Kovács Nádi Karolina, a VMMI munkatársa fogja össze, és szinte minden második héten egy magyarországi oktató, Barcsai Andrea jön oktatni. A műhelybe a Csoóri Sándor pályázatán nyert támogatásból két lábkorongot vettünk, ugyanakkor vannak elektromos korongjaink is. Az égetést már régebben megoldottuk, hiszen kemencét is a Csoóri Sándor pályázatán vásároltunk, csak pár évvel ezelőtt. A programjainkat a tartomány is támogatja, mégpedig a közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárságon keresztül, a Magyar Nemzeti Tanács pedig a működésünket támogatta – mondta a kézművestársaság elnöke.