2024. március 28., csütörtök

Topolyán 74 nyertes pályázó

Az önkormányzat tizenkétmillió dinárt fordít az energiahatékonyság növelésére

Topolya község polgármestere tegnap délelőtt aláírta az első szerződéseket az energiahatékonysági támogatás nyertes pályázóival, valamint a kivitelezőkkel is. Ezt követően a szerződésben foglalt feltételekkel meg is kezdődhet például a nyílászárók cseréje. Az eseményre a községi képviselő-testület nagytermében, a Tito marsall utca 30-as szám alatt került sor. A pályázati kiírásra beadott igények elbírálását követően az eredmények a község honlapján is elérhetővé váltak.

A felhívás igen jó visszhangra talált a lakosság körében, összesen 163-an jelentkeztek Topolyáról és a község falvaiból. Az igények zöme, mintegy 60 százaléka a nyílászárók cseréjére vonatkozott. Valamivel kevesebben voltak azok, akik az ingatlanuk fűtését szerették volna korszerűsíteni, így új kazánra vagy radiátorok beépítésére pályáztak.

Szatmári Adrián, a község polgármestere egy újabb pályázati kiírásra is felhívta a figyelmet.

– Topolya Község Önkormányzata az idén 6 millió dinárt irányzott elő az energiahatékonysági programra, ugyanakkor sikeresen pályáztunk a bányaügyi és energetikai minisztériumnál, akik további 6 millió dinárt szántak erre a célra, így a program összértéke 12 millió dinár. Az első körben 9,5 millió dinárt irányoztunk elő, mégpedig nyílászárók cseréjére, kazánok beszerzésére, hőpumpák vásárlására, valamint napkollektorok beépítésére. Ezeket a pályázatokat az illetékes bizottság már el is bírálta. Ezeket a szerződéseket írtuk most alá. A második körben pedig a napelemek vásárlásának társfinanszírozására fogjuk kiírni a pályázatot. Erre a célra 2,5 millió dinárt irányoztunk elő. Ez esetben még várjuk a minisztérium jóváhagyását, de remélem, hamarosan megszületik a pozitív döntés. Az első körben nagy volt az érdeklődés, több mint 160 pályázat érkezett, közülük 74 felhasználóval, azaz háztartással írtuk alá a szerződéseket. Az illetékes bizottság nem vette figyelembe azokat a pályázatokat, amelyek hiányosak voltak, vagy nem érkeztek be időben, illetve más okból nem feleltek meg a feltételeknek – nyilatkozta.

A polgármester elmondta még, hogy Topolya község önkormányzata az idén több figyelmet szentel az energiahatékonyságnak. Az energiafogyasztás csökkentése érdekében több mint 600 fényforrást, azaz izzót cseréltek már kisebb fogyasztású izzókra.

– Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 400 és 250 wattos izzókat 70–100 vagy 150 wattos izzókra cseréltünk le a közvilágítás tekintetében. Ugyanakkor egyes helyi közösségekben már korszerű LED-égőket szereltünk fel, és ugyanígy járunk el az intézményekben is, fokozatosan cseréljük le a hagyományos égőket LED-égőkre. Az önkormányzat, illetve a város területén az idén az újévi díszvilágítás szerényebb lesz a megszokottnál, kevesebb lesz a fogyasztás, ugyanakkor az ünnepi hangulatot tükrözi majd a központ így is – mondta Szatmári, hozzátéve, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet fognak szentelni a racionális energiafogyasztásnak.