2024. április 25., csütörtök

Évek óta tartó együttműködés

Új melegágyat kapott az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola

Az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola adományának jóvoltából új melegágyat kapott a szintén helyi Testvériség Általános és Középiskola. A melegágyat az oktatási intézmény központi épületének kertjében helyezték el.

– Az új melegágyat többnyire fűszernövények termesztésére használjuk, és az itt megtermett növények egy részét az adományért cserébe a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskolának adjuk majd. Kertész szakos tanulóink gyakorlati oktatása most már két éve az iskolánk kertjében zajlik, korábban a diákok a Komunalac Közvállalatba mentek. Közben megszűnt ez az együttműködés a közvállalattal, úgyhogy fel kellett találni magunkat. Ez a terület kataszterileg az iskolához tartozott ugyan, de nem használtuk, mert szeméttelep volt itt. Intézményünk munkatársai egy munkaakció keretén belül kitakarították ezt a helyet, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően pedig egy lakókonténert is kaptunk, amely tanteremként funkcionál. Egy biokertet szeretnénk létrehozni, ahol nincs permetezés, nem mintapéldányok a növények és a veteményes, hogy a diákok lássák és megtanulják, hogy léteznek különféle kártevők, gombás betegségek. A talaj állapotától függően szeretnénk tovább növelni a kert területét. A két iskola között egyébként hosszú évek óta jó az együttműködés – közölte Horvát Zoltán, az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola igazgatója, majd hozzátette, hogy az iskolában összesen körülbelül harminc diák tanul kertésznek.

A melegágyat valójában a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola nyerte az EU Konvent pályázatán, időközben azonban kiderült, hogy ezt az intézmény nem tudja hova elhelyezni és megfelelően kihasználni.

– Tavaly júniusban közzétették a pályázatot a diákparlamentek számára érdekes ötletek megvalósítására. Diákparlamentünk tagjainak olyan ötlete támadt, hogy alakítsunk ki egy kertet intézményünk udvarában, és ebbe a kertbe különféle fűszernövényeket ültessünk, amelyeket majd iskolánk szakács- és cukrászszakos diákjai használnak fel. A projektünk sikeresnek bizonyult, és mintegy ezer eurót hagytak jóvá a számunkra. Végül beláttuk, hogy a kert nem jó megoldás, ezért döntöttünk a melegágy mellett. Tanulóinknak megvannak az iskolai kötelezettségeik, nem várhattuk el tőlük, hogy a tanórán kívül a melegágyat is rendezzék, a szakácsok és a cukrászok tantervében ez a tevékenység nem szerepel. A Testvériség Általános és Középiskolában van kertész szak, ezért döntöttünk úgy, hogy nekik ajándékozzuk a melegágyat, cserébe pedig kapunk az ott termesztett fűszernövényekből. Azt gondolom, hogy nálunk nem lett volna annyira kihasználva a melegágy, mint amennyire itt lesz – mondta Gordana Kovačev, az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola igazgatónője.

Az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola sikeresen pályázott Lengyelország belgrádi nagykövetségének pályázatán, a támogatásnak köszönhetően egy új szenzoros szobát alakítanak ki az intézmény Đura Jakšić utcában lévő épületében. A szenzoros szoba felszereléséhez szükséges támogatási szerződést július végén írták alá. Horvát Zoltán igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy magát a támogatást kizárólag a fejlesztőeszközök beszerzésére kapták meg, magát a helyiséget az iskolának kell biztosítania. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően az egyik tantermet alakították át a követelményeknek megfelelően. A kőműves munkálatokat a tervek szerint jövő héten fejezik be, az új szenzoros szobát várhatóan november közepén adják át rendeltetésének.