2024. április 25., csütörtök

Gépésztechnikusi sikerek Magyarkanizsán

A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont eredményeiről

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont gépésztechnikus hallgatói a tavasszal részt vettek Magyarországon a X. Országos Solid Edge és Edgecam Versenyen, amelyen kimagasló eredményeket értek el. A középiskola számtalan kiváló eredményt tudhat magáénak, ez is egy a sok közül. Az áprilisban megszervezett versenyen egy akkor még harmadikos hallgató, Erdélyi Szonja és két ma már elballagott diák, Nagy Kristóf és Balog Kornél vettek részt. Noha a verseny egyénileg zajlott, összesített eredmény alapján egy 3D-s nyomtatót nyertek iskolájuknak. Ezt a nyomtatót csütörtökön adták át az iskolának az ajándékozók, vagyis a verseny szervezői.

– Szinte egy évtizedes a kapcsolatunk az iskolával. Többek között azért is, mert Tóth Béla tanár urat már tizenöt éve ismerjük, és nagyon jó együttműködést ápolunk vele és az intézménnyel is. A mi vállalatunk büszke arra, hogy a határon túli magyarlakta települések diákjait is bevonja versenyeinkbe. PLM-megoldásokkal foglalkozunk, ami számítógéppel támogatott mérnöki tevékenységeket jelent, tervezés, megmunkálás és egyebek. A versenyeinken az iskola tanulói minden évben részt vesznek, kimagasló eredményt produkálva. Ezért úgy vélem, ezt a tevékenységet itt, a Beszédes József középiskolában nagyon magas szinten végzik. Idén volt tízéves a versenyünk, ezért most először adtunk nyereményt annak az iskolának, amelyiknek a diákjai összesítésben a legjobb eredményt produkálták. Ezzel a diákokat, a felkészítő tanárokat és az intézményeket is motiválni akartuk. Ezt a nyereményt, díjat adjuk ma át Takács Tibor kollégámmal – mondta Szűcs Imre, az Enterprise Group PLM Üzletágának ügyféltámogatási vezetője.

Tóth Béla 21 éve tanít gépészeti tantárgyakat az iskolában, ő készíti fel a diákokat évről évre az ilyen jellegű versenyekre. A felkészítő tanár elmondta, nagyon büszkék rá, hogy az elmúlt tíz évben töretlenül részt vesznek a megmérettetéseken. Kiemelte, hogy a cégnek van egy nagyon kedves szokása, mégpedig, hogy már a tél végén elindítják a felkészülést, és hetente egyszer közlik az előző évi verseny feladatait. Ez egy nagyon jó felkészülési lehetőség, azoknak is, akik még nem vettek részt a megmérettetéseiken.

– Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, milyen egy külföldi versenyen részt venni, remek kihívás volt ez számunkra, és kaptunk egy visszajelzést a tudásunkról. Igaz, hogy egyénileg versenyeztünk, de a felkészülést csapatban végeztük, és ezt is nagyon élveztük – mesélte a ma már végzős Erdélyi Szonja.

Konc Roland negyedik osztályos gépésztechnikus hallgató októberben az Edge Vándorkupa oktatási különdíját nyerte el. Több hónapos munkájának eredménye ez a díj, melyet büszkén vett át, és bár nem kevés kihívásba ütközött munkája közben, mégis életre szóló élményekkel gazdagodott. Felsőoktatási tanulmányai során is nagy hasznát veszi majd az elsajátított tudásnak.