2024. március 29., péntek

Csodák gyapjúból

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban több kézműves foglalkozást is tartottak. Nem csak a gyerekeket célozzák meg, hogy művészetszerető és –értő felnőttek váljanak belőlük, hanem október folyamán a felnőtteknek is szerveztek foglalkozást. Ezúttal a nemezelés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket Muhi Zsuzsanna, a képtár vezetője. Első alkalommal kis műhelymunkára való csapat gyűlt össze, csupa nők, akik szerették volna megtanulni a nemezelést, vagy legalább is az alapokat elsajátítani. Ebben volt segítségükre a képtárvezető, aki türelmesen tanította az amatőr, de annál lelkesebb érdeklődőket.

– Megpróbálunk egy új technikával dolgozni, ez pedig a vákumtechnika. Ez azt jelenti, hogy két nejlon közé szorítjuk a nemezanyagot és így készítjük a kis nemeztakarót – magyarázta Zsuzsanna. – A nemez egy természetes anyag, elnyűhetetlen. Fantáziára és kézügyességre is szükség van a készítéskor. Eleink sokrétűen felhasználták, a jurtákat is ezzel borították be, de gyakran készítettek belőle szőnyeget, lábbelit, fejfedőt is. Külön női és férfi motívumok is vannak. Valamikor régen a házasulandó párnak is járt ajándékba nemeztakaró, mert ez annyira tartós volt, hogy egy hosszú házasságot is végigszolgált – mesélte a képtárvezető.

A magyarkanizsi képtárban a nők érdeklődéssel tanulták a nemezelést és saját munkáikkal tértek haza. A jövőben is folyamatosan lesznek a képtárban különböző foglalkozások, melyek alkalmával olyan kézműves tevékenységeket tanulhatnak meg ingyen az érdeklődők, melyek elsajátítása már-már hagyományőrzés.