2024. április 18., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Kötözködni nem jó!

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a hétvégi Zalaegerszeg–Honvéd bajnokin történt botrány után. A második félidő során, amikor a hazaiak játékosa, Christy Manzinga szóváltásba került a kispesti játékosokkal, a Honvéd szurkolói rasszista huhogással fejezték ki véleményüket. Ennek hatására Ricarrdo Moniz, a hazaiak vezetőedzője a játékvezetőnél kívánt panaszt tenni, mire az kiállította. Ezt követően az edző lehívta a játékosait a pályáról, és a találkozó csak hosszas győzködés után folytatódhatott. Az utózöngék sem voltak túl kellemesek, az eset kapcsán a MLSZ fegyelmi bizottsága keddi ülésén egy hónapra eltiltotta Monizt minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől. A további intézkedésekről az MLSZ rövid közleményt adott ki: „A FEB elnöke az NB I. 12. fordulójában lejátszott ZTE–Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban mindkét sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás lefolytatását rendelte el a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményekért, a ZTE esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása miatt, a Honvéd esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása és rasszista megnyilvánulás miatt.”

Ugyanakkor Moniz sem hajlandó annyiban hagyni a dolgot, még a keddi döntés megelőzően kijelentette, hogy folytatni fogja harcát az igazáért: „Nagyon kíváncsi vagyok, mi fog történni. Ha marad a piros lap, azt nem fogadom el! Ha kell, az UEFA-hoz megyek. Készen állok! Attól sem zárkózom el, hogy Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez vigyem az ügyet” – tette hozzá Moniz.

Az ominózus találkozót egyébként a Honvéd megnyerte, ám ez sem mentette meg Thomas Courts kispesti vezetőedzőt. A klub már hétfőn közölte, hogy helyette a jövőben a horvát Dean Klafurić vezeti majd a szakmai munkát. A szakember így nyilatkozott kinevezését követően:

„Boldog vagyok, hogy immár részese lehetek a Honvéd-családnak, és nemcsak a klubra, hanem a szurkolókra is gondolok. Ismerem a Honvédot, amely az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező magyar klub, és azt gondolom, hogy most is a nagy csapatok közé tartozik. Puskástól Détáriig sorolhatnám az itt játszó klasszisokat, ami szintén mutatja, hogy komoly együttesről van szó, dicső múlttal, és reméljük, sikeres jelennel. Azért dolgozom, hogy szép időszak álljon előttünk. Fontos, hogy szervezett futballal rukkoljunk elő, hogy eredményesek legyünk, olyan játékot kell nyújtanunk, amellyel kivívjuk a szurkolók elismerését.” Nem lesz könnyű a bemutatkozó mérkőzése, hiszen a Honvéd szombaton a Fehérvárral csap össze, amely a közelmúltban szintén edzőváltáson esett át, és ahol Husztitól, az új edzőtől szintén eredményeket várnak.

A Zalaegerszeg pedig Moniz nélkül utazik majd Vasárnap a Groupama Arénába. Ott nem az edzővel, sokkal inkább a szurkolókkal van gond. A C. zvezda elleni Európa-liga-találkozón ugyanis többen pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára. Ennek kapcsán Kubatov Gábor klubelnök közleményt adott ki. „Az UEFA nagyon könnyen ad nagy büntetéseket a nemzetközi meccseken való pirotechnikázásért például. Így aztán hoztunk néhány intézkedést az elmúlt napokban. Tíz olyan szurkolónk van, akiket kitiltottunk a Ferencváros stadionjából, az idegenbeli meccsekről, illetőleg a nemzetközi kupameccsekről is.”

Továbbra is töretlen az újonc Kecskemét lendülete. A csapat tartja második helyezését, és hétről hétre újabb érdekességekkel szolgál. A Vasas elleni találkozón eredményes Vágó Levente például így emlékezett első élvonalbeli találatára: „Életem első NB I.-es gólja, harmincévesen. Az NB III.-ban kerültem még ide Kecskemétre, előtte csak az NB II.-ben futballoztam. Nekem az élvonalhoz kétszer fel kellett jutnom a klubbal. Nagyon sokat dolgoztam érte, most már ideje volt a 12. fordulóban, hogy betaláljak.” Kíváncsian várjuk, vajon az első találatot követi-e több is, szombaton a felemás formában játszó Debrecen ellen minden bizonnyal erre bőven lesz alkalom.

A hétvége programja, péntek: Mezőkövesd–Kisvárda (20 óra). Szombat: Honvéd–Fehérvár (14.45), Kecskemét–Debrecen (17), Paks–Vasas (19.30). Vasárnap: Újpest–Puskás Akadémia (15), Ferencváros–Zalaegerszeg (17.30).