2024. április 23., kedd

Forgalmi dugók a gyalogfolyosókon

Egyre mélyebb az árok a Tanurdžić palota előtt

A belvárosi mélygarázs nagyjából öt hónapja épül, azóta teljes a káosz a Modena utcában. A gyalogosok elhaladására két oldalról egy-egy keskeny sávot hagytak az építők, a munkálatok előrehaladtával ezeket kissé kiszélesítették ugyan, de most, amikor elkezdték elhordani a földet, azaz ásni a garázs gödrét, ismét közelebb tolták az építkezési kerítéseket a Tanurdžić palota falához.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A legnagyobb gondot az itt működő étkezdék, fogadóirodák és bankok előtt várakozók jelentik,ugyanis ezek előtt gyakran hosszú sorok, emberdugók alakulnak ki, ami ellehetetleníti a gyalogosforgalmat. Az aláásott járda helyenként beomlik a gödörbe, olyankor, amikor nincs tömeg, kerékpárral áthaladni veszélyes.

Az építkezési kerítést tartó, beton talpakat úgy helyezték el, hogy azok is a járdarészt foglalják el, tovább szűkítve az elhaladási folyosót.  Nemrégiben még szemtanúi voltunk annak, hogy egy motoros a negyedtonnás gépét sikeresen átnyomta a szűk folyosón a Tanurdžić palota mentén, most már ez elképzelhetetlen. A munkálatok valóban gyors tempóban, teljes gőzzel haladnak, az építkezés mindig aktív, és állandóan változik. A terv szerint a garázs 2024 tavaszára elkészül.

Tehát attól eltekintve, hogy már bő öt hónapja folyamatosan bosszúságot okoz a járókelőknek az építkezés, el kell ismernünk, hogy – legalábbis látszatra – nagyon gyors ütemben halad. Előbb betonból kiöntötték a mélygarázs falait, majd a falak közötti részből elhordják a földet. A munkálatok végeztével egységes térkőburkolatot kap majd a garázs feletti terület.

A Modena utcai föld alatti parkolót három szinten, 54.853 négyzetméteren alakítják ki, 267 parkolóhellyel (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Modena utcai föld alatti parkolót három szinten, 54.853 négyzetméteren alakítják ki, 267 parkolóhellyel (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Modena utcai föld alatti parkolót három szinten, 54.853 négyzetméteren alakítják ki, 267 parkolóhellyel. Az első és második szinten 87-87, a harmadikon pedig 92 hely várja majd a járműveket. A parkolóhelyekből 14 a mozgássérültek számára készül, 8-on pedig elektromos autókat parkolhatnak majd, lesz töltőberendezésük. Két bekötőutat építenek ki a Modena utcából, a gyalogosok lépcsőkön közelíthetik majd meg. A Modena utcában – egyelőre – sértetlen a terebélyes, természeti műemléknek számító ostorfa, az építkezés befejeztével ez az utca állítólag visszakapja majd eredeti kinézetét.