2024. április 25., csütörtök

Valódi kincstár lesz

Útjavítások Kispiacon

Jelenleg Kispiacon a hangzatos nevű Kincstár utcában javítják az utat mart aszfalttal. A helyiek örülnek annak, hogy járhatóbbá válnak az utaik, a helyi közösség tanácsának elnöke pedig reméli, hogy a továbbiakban még több útjavítást vihetnek véghez. A helyszínen Szarapka Ede, Kispiac helyi közösség tanácsának elnöke mesélte el, hogy milyen munkálatok folynak most.

– Egy hónappal ezelőtt megkezdődött Kispiacon egy nagy értékű felújítás. Elsősorban a Kispiac–Ludas útnak a kiszélesítése, közel négy kilométer hosszan mart aszfalttal szélesítették ki mindkét oldalon. Ez egy községi beruházás volt, ami nagyon fontos az út frekventáltsága miatt – magyarázta Szarapka Ede, aki hangsúlyozta, hogy a szabadkai oldal még javításra vár, és szemmel látható a két szakasz közti különbség.

– A Kincstár utcának egy 700 méteres szakaszát javítjuk most. Ha elérünk az utca végéig, egy olyan hálózat lesz lekövezve, amely nagyon fontos az itt lakók számára. Homokos részről van szó, ami nyáron kiszárad, fölárad, és nagyon nehéz rajta közlekedni. Kerékpárral lehetetlen, az autók is akadoznak, amikor viszont beáll az esős, nyirkos idő, az egész út szinte folyóvá alakul, és nem lehet a járművekkel kikerülni a hatalmas vizeket. Eddig úgy oldottuk meg, hogy helyiek összefogtak és javítgatták, de ez csak átmeneti megoldás volt – magyarázta. A magyarkanizsai önkormányzat és a községi mezőgazdasági alap pályázatának köszönhetően sikerül most a javításokat megvalósítani.

– A munkálatok most ott tartanak, hogy töltik fel a mélyedéseket, hordják ide a mart aszfaltot, igazítják el, majd utána jön egy nehéz henger, amely napokon keresztül tömöríteni fogja, amikor pedig összeáll, hasonlóan jó lesz, mint a valódi aszfalt – mesélte Szarapka Ede.

Kérdésünkre, hogy milyen útjavításokra lenne még égető szükség, a következőket válaszolta:

– A realitások talaján maradva, a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel tudjuk azt, hogy nagyon kis esély van arra, hogy utcákat aszfaltozzunk. A szalatornyai rész az, ahol egyáltalán nincs aszfalt, viszont van pár utca, amelyben a mostanihoz hasonló javítás jól jönne. Ugyanígy Kispacon is vannak még tennivalók. Polgári kezdeményezés is indult, hogy a Horgosi út 250–300 méteres szakaszát is szorítsuk bele ebbe a keretbe, ami a jövőben benne is van a tervben, pont úgy, mint az iskola előtti utca, a Kis Ferenc, a Szabadkai utca – számolt be Szarapka Ede.